Σε καραντίνα ο καταυλισμός στη Ριτσώνα

Σε καραντίνα ο καταυλισμός στη Ριτσώνα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υγειονομικό αποκλεισμό έχει τεθεί από χθες το πρωί και για 14 ημέρες η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, όπου εντοπίστηκαν 23 κρούσματα κορωνοϊού. Τα άτομα που είναι θετικά στον ιό δεν έχουν συμπτώματα, αλλά βρέθηκαν έπειτα από δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 63 άτομα. Πρόκειται για όσους είχαν έρθει σε επαφή με τη λεχώνα από το Καμερούν, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό μετά τον τοκετό και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Από τα αποτελέσματα του ελέγχου προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού που εργάζεται στη δομή και ελέγχθηκε ήταν αρνητικά, ωστόσο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ελεγχθούν περισσότερα δείγματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην «περιοχή» του καταυλισμού όπου έχει διαμορφωθεί η γειτονιά των Αφρικανών από την υποσαχάρια Αφρική, όπου διέμενε τις τελευταίες ημέρες λίγο πριν γεννήσει η γυναίκα από το Καμερούν. Η συγκεκριμένη γυναίκα φέρεται να είχε φτάσει στον καταυλισμό μόλις πριν από δύο μήνες από τη Βέροια και τις περισσότερες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες δεν βρισκόταν στη Ριτσώνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες επειδή επρόκειτο να γεννήσει διέμενε στον καταυλισμό, χωρίς ωστόσο να έχει δικό της χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού σε πολλά άτομα από τα γύρω κοντέινερ.  

Για το διάστημα των 14 ημερών απαγορεύονται ρητώς η είσοδος και η έξοδος από τη δομή φιλοξενίας, όπου διαμένουν συνολικά 2.600 άτομα, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχυμένη παρουσία στον χώρο γύρω από τη δομή για την τήρηση του περιορισμού της κυκλοφορίας.

Ηδη, χθες, μοιράστηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης 2.000 κιβώτια με πρώτες ύλες για το μαγείρεμα φαγητού σε όσους διαμένουν στη δομή προκειμένου να μη χρειαστεί να μετακινηθούν. «Στη συγκεκριμένη δομή οι φιλοξενούμενοι λάμβαναν μετρητά με τα οποία ψώνιζαν τα είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα από σούπερ μάρκετ της περιοχής οπότε η προμήθεια τροφίμων έπρεπε να γίνει άμεσα», εξηγεί εκπρόσωπος του ΔΟΜ. Ο Οργανισμός έχει επίσης μεταφέρει στη δομή κρεβάτια και μεριμνά για τη δημιουργία χώρων απομόνωσης εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο τις επόμενες ημέρες.

Χθες, επίσης, μια 29χρονη αιτούσα άσυλο από το Αφγανιστάν, η οποία είχε  γεννήσει με καισαρική στο νοσοκομείο του Κιλκίς, εμφάνισε συμπτώματα στο αναπνευστικό και έπειτα από εξέταση στην οποία υπεβλήθη βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Η 29χρονη διέμενε σε διαμέρισμα μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και όχι σε δομή φιλοξενίας. Ωστόσο, στο νοσοκομείο έχει σημάνει συναγερμός, καθώς κατά τη διάρκεια του τοκετού είχε εμφανίσει επιπλοκές, με αποτέλεσμα να εμπλακούν αρκετοί άνθρωποι από το νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς να έχουν λάβει τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα. Ηδη, αρκετά άτομα από τους εργαζομένους του νοσοκομείου βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός χωρίς, ωστόσο, προς το παρόν κάποιος να έχει εμφανίσει συμπτώματα.  

Με επιστολή του την προηγούμενη Κυριακή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης και ΑσύλουΝότης Μηταράκης ενημέρωσε τους δημάρχους των νησιών του Β. Αιγαίου (Δήμοι Λέσβου, Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, Χίου Δυτικής Σάμου, Κω και Λέρου) για την αναστολή λειτουργίας, λόγω των επειγουσών συνθηκών δημόσιας υγείας, της Υπηρεσίας Ασύλου. Επίσης επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη όσοι εισέλθουν στη χώρα από την 1η Απριλίου 2020 και μετά να τεθούν σε απομόνωση για 14 ημέρες  κατ’ εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό. Επιπλέον, στην ίδια επιστολή ανέφερε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει, είτε προσωρινές δομές είτε την ενοικίαση ξενοδοχείων στα νησιά για διαμονή ευπαθών ομάδων, με την τελευταία να προτιμάται ως λύση και βάση συναίνεσης από τον ίδιο. Χθες, στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής για την Πολιτική Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE), η Ευρωπαία Επίτροπος, κ. Ylva Johansson, υπογράμμισε ότι η ενοικίαση ξενοδοχειακών καταλυμάτων προκρίνεται ως λύση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή