Σενάρια ύφεσης 5%-10% και αύξησης ανεργίας έως και 31,3%

Σενάρια ύφεσης 5%-10% και αύξησης ανεργίας έως και 31,3%

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mεταξύ 5% και 10% τοποθέτησαν την προβλεπόμενη ύφεση για την ελληνική οικονομία νεότερες αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενώ προβλέπουν και εκτίναξη της ανεργίας. Συγκεκριμένα, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ανακοίνωσε δύο σενάρια, με ύφεση 5% και 9% αντίστοιχα. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, εξάλλου, έκανε αναφορά σε τρία σενάρια, με ύφεση 5,3% έως 10,2%, λαμβανομένων υπ’ όψιν επεκτατικών μέτρων 5 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, παράγων του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσε χθες πως η ύφεση θα είναι χαμηλότερη από 5%. Τα σενάρια του ΙΟΒΕ προβλέπουν επίσης αύξηση της ανεργίας στο 19,3% έως 21,2% και υποχώρηση των επενδύσεων κατά 17% έως 30%.

Τα σενάρια του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναφέρουν αύξηση της ανεργίας στο 26,2% με 31,3%, πρωτογενές έλλειμμα 0,7-2,8% του ΑΕΠ και αύξηση του δημόσιου χρέους στο 188,3% έως 192,7% του ΑΕΠ, πάντα υπό την προϋπόθεση της λήψης επεκτατικών μέτρων 5 δισ. ευρώ.

«Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στη νέα κρίση με “υποκείμενα νοσήματα”», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, αναφερόμενος στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, στις διαρθρωτικές αδυναμίες, στο υψηλό δημόσιο χρέος και στο μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα, εκτίμησε ότι το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος υποστήριξε, επιπλέον, ότι «δεν υπάρχει για την ελληνική οικονομία περιθώριο δημοσιονομικού εκτροχιασμού κατά την κρίση. Κομβικής σημασίας είναι η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής».

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία επισημαίνεται ότι στον τουρισμό αναμένεται 100% ύφεση το β΄ τρίμηνο, όπου συγκεντρώνονται το 25% των ετήσιων εισπράξεων, και 50% ύφεση το γ΄ τρίμηνο, όπου συγκεντρώνεται το 60% των εισπράξεων. Ετσι, οι εισπράξεις από 18 δισ. ευρώ το 2019 αναμένεται να προσγειωθούν στα 8-10 δισ. ευρώ με κάποια μετακύλιση του προϊόντος το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή