«Οχι» σε πρόωρες εκλογές από το Μαξίμου

«Οχι» σε πρόωρες εκλογές από το Μαξίμου

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίπτει, και μάλιστα με ένταση, το Μέγαρο Μαξίμου την εκλογολογία που έχουν πυροδοτήσει το τελευταίο διάστημα η επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση, το μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι αναφορές του κ. Αλ. Τσίπρα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν πως στην ατζέντα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη δεν βρίσκεται ο εκλογικός αιφνιδιασμός είτε τον Ιούλιο είτε τον Σεπτέμβριο, παρότι, κατά πληροφορίες, έχει δεχθεί σχετικές εισηγήσεις. Επικαλούνται, δε, στη συγκεκριμένη κατεύθυνση σειρά επιχειρημάτων. Πρώτον, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός στους δέκα μήνες της θητείας του, και κυρίως την περίοδο της διπλής κρίσης στον Εβρο και με τον κορωνοϊό, έχει αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που έχει οικοδομηθεί με βασικούς πυλώνες την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία του. Η σχέση αυτή θα υφίστατο καίριο πλήγμα εάν ο κ. Μητσοτάκης διολίσθαινε αίφνης σε τακτικισμούς και «πολιτικά παιχνίδια», πόσο μάλλον που η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις, δεν επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οπως σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του τρία χρόνια διακυβέρνησης και τότε θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Ενα πρόσθετο επιχείρημα όσων διακινούν εκλογικά σενάρια είναι πως η κυβέρνηση θα πρέπει ενδεχομένως να «οχυρωθεί» έναντι της επερχόμενης μεγάλης ύφεσης, αλλά και να επιδιώξει την ανανέωση της λαϊκής εντολής, καθώς τον περασμένο Ιούλιο είχε επικρατήσει στις εκλογές με ένα εντελώς διαφορετικό αφήγημα. Η απάντηση στα ανωτέρω είναι διπλή. Πρώτον, όπως λέγεται, τυχόν προσφυγή στις κάλπες –που μάλιστα θα είναι διπλές, καθώς η πρώτη αναμέτρηση θα διεξαχθεί με απλή αναλογική– θα προκαλούσε αβεβαιότητα και νέα παράλυση της οικονομίας, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε ακόμη βαθύτερη ύφεση. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε τον Απρίλιο τη μικρότερη πτώση στον δείκτη οικονομικού κλίματος από οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., εξέλιξη σημαντική για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που βεβαίως θα υπονομευόταν από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα το 2015, δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι οδηγείται σε αλλαγή αφηγήματος με δική του ευθύνη, καθώς η κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η οικονομία δεν είναι εσωτερική, αλλά παγκόσμια.

Οσοι εκτιμούν πως η προσφυγή στις κάλπες είναι πιθανή αναφέρονται επίσης στην προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της δύναμης της Ν.Δ., αλλά και στη δυνατότητα «ο Μητσοτάκης να “τελειώσει” τον Τσίπρα».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα με 158 βουλευτές «και απόλυτη συνοχή», ενώ εκτιμάται πως, εάν το ζητούσε, η κυβέρνηση θα διασφάλιζε και περαιτέρω στήριξη από την παρούσα Βουλή. Παράλληλα προστίθεται πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν φοβάται τον κ. Τσίπρα για να επιδιώξει να τον “τελειώσει”». Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας φοβάται μια νέα διπλή εκλογική αναμέτρηση, καθώς διατρέχει τον κίνδυνο να φθάσει τις πέντε εκλογικές ήττες απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, και για τον λόγο αυτό αναφέρεται συνεχώς στο ενδεχόμενο εκλογών επιδιώκοντας να «κάψει» το συγκεκριμένο σενάριο.

Τέλος, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα εμπεριείχε και δύο «ρίσκα» για τον πρωθυπουργό. Πρώτον, παρά την επιτυχή διαχείριση κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού, που επιτρέπει τη σταδιακή, από αύριο, άρση των περιοριστικών μέτρων, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την αναζωπύρωση του προβλήματος. Δεύτερον, υπάρχει ο κίνδυνος ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί με απλή αναλογική, να πλησιάσει πολύ την αυτοδυναμία και κάποιο μικρό κόμμα –για παράδειγμα, η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου– να δηλώσει ότι του προσφέρει στήριξη. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα είναι δύσκολο να οδηγήσει τη χώρα εκ νέου στις κάλπες, αλλά θα έχει καταστεί «όμηρος» ενός άλλου πολιτικού σχηματισμού.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι την εκλογολογία των ημερών ενίσχυσαν η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου και η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης πως έως τις 31 Ιουλίου θα κατατεθούν προς ψήφιση 26 νομοσχέδια. Ομως, επιθυμία της κυβέρνησης ήταν εξαρχής οι Πανελλαδικές να διεξαχθούν όσο το δυνατόν εγγύτερα στην αρχική τους ημερομηνία. Επίσης, η κυβέρνηση νομοθετούσε με ιδιαιτέρως εντατικούς ρυθμούς και την περίοδο προ κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή