Κοντοζαμάνης: «Το σύστημα Υγείας μπορεί να καλύψει πλήρως τα τεστ»

Κοντοζαμάνης: «Το σύστημα Υγείας μπορεί να καλύψει πλήρως τα τεστ»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες για τους εργαστηριακούς διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό σε κάθε πολίτη που πληροί τα σχετικά κριτήρια», επεσήμανε χθες ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε κανένας πολίτης που να χρειάστηκε να κάνει την εξέταση και να μην την έκανε λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο υφυπουργός από το βήμα της Βουλής σε ερώτηση του τέως υπουργού Υγείας, τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, Ανδ. Ξανθού σχετικά με τη μη αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ της εξέτασης, όταν αυτή γίνεται σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, μέχρι σήμερα, η παραγωγική δυνατότητα του συστήματος υγείας για τον μοριακό έλεγχο του ιού SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 8.000 τεστ ημερησίως, ενώ με τις δωρεές που έχουν γίνει στα ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια του δημόσιου τομέα μπορεί να ξεπεράσει τις 11.000 τεστ. Αυτή τη στιγμή 19 δημόσια νοσοκομεία έχουν εργαστήρια μοριακής διάγνωσης του ιού, κέντρα υγείας έχουν προμηθευτεί αναλυτές, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης στον τομέα αυτό δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενόψει της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, το προηγούμενο διάστημα τα δημόσια εργαστήρια ενισχύθηκαν με 200 άτομα επικουρικό προσωπικό. Ο υφυπουργός αναφερόμενος και στις Κινητές Ομάδες Υγείας που δραστηριοποιούνται στη λήψη δειγμάτων στην κοινότητα με προτεραιότητα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, σημείωσε ότι έως χθες είχαν ελεγχθεί 293 σχετικές δομές, και είχαν ληφθεί περισσότερα από 7.500 δείγματα. Για τα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Κοντοζαμάνης, επεσήμανε ότι αυτά γίνονται για επιδημιολογικούς σκοπούς. Ηδη είναι σε εξέλιξη τρεις μελέτες για τη διερεύνηση της ανοσίας του πληθυσμού, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν σχετικές μελέτες και σε ειδικές κατηγορίες, αρχής γενομένης των επαγγελματιών υγείας.

Σημειώνεται ότι συνολικά έως χθες το απόγευμα είχαν ελεγχθεί  για τον SARS-CoV-2 με μοριακό έλεγχο 139.445 κλινικά δείγματα. Το υπ. Υγείας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.860. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 22 ασθενείς. Χθες κατεγράφη ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς λόγω της COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας ήταν χθες το απόγευμα 166.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή