Μείωση κερδών, τζίρου για την ElvalHalcor το πρώτο τρίμηνο

Μείωση κερδών, τζίρου για την ElvalHalcor το πρώτο τρίμηνο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πανδημική κρίση και η πτώση της τιμής των μετάλλων εξαΰλωσαν στο α΄ τρίμηνο του 2020 την κερδοφορία του ομίλου ElvalHalcor. Τα έσοδα έδειξαν αντοχή, αλλά η κάμψη των τιμών των μετάλλων, σε συνδυασμό με ορισμένες καθυστερήσεις στις φορτώσεις εμπορευμάτων, οδήγησε σε οριακά κέρδη.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor διαμορφώθηκε σε 530,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 3,9%. Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων η κάμψη διαμορφώθηκε σε αντίστοιχα επίπεδα (3,7%). Η εταιρεία απέδωσε την κάμψη αυτή κυρίως στις καθυστερήσεις φορτώσεων Μαρτίου σε Ιταλία, Ισπανία αλλά και άλλες χώρες.

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) καταγράφεται κάμψη της τάξης του 48% καθώς αυτή διαμορφώθηκε στα 20 εκατ. ευρώ, αντί 38,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν μικρότερη κάμψη κατά 13% φτάνοντας στα 32,7 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές των μετάλλων επηρεάστηκαν κυρίως από την πτώση των τιμών στον χαλκό, συνέπεια της επίπτωσης της πανδημίας και λιγότερο στο αλουμίνιο. Ηταν δε ο βασικός παράγοντας που προκάλεσε τη διαφορά μεταξύ των κερδών EBITDA και των προσαρμοσμένων κερδών EBITDA με τη συνολική (αρνητική) επίπτωση να διαμορφώνεται σε 12,5 εκατ. ευρώ και εκ των οποίων κατά 11,8 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2020 και τη θετική επίπτωση ύψους 0,7 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2019.

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 0,9 εκατ. ευρώ έναντι 16,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά περίπου 94%. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από τις μειώσεις των τιμών των μετάλλων, θετικά επηρέασε το χαμηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος (+0,7 εκατ. ευρώ) και η χαμηλότερη φορολογία (+1,2 εκατ. ευρώ), ενώ αρνητικά οι υψηλότερες αποσβέσεις (-1,2 εκατ. ευρώ).

Για τους μήνες που ακολούθησαν, η πανδημική κρίση, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση σε ορισμένους κλάδους (π.χ. αυτοκινήτων), ενώ σε άλλους, π.χ. συσκευασία, υπήρξε αύξηση της ζήτησης, κυρίως σε συσκευασίες φαρμάκων, τροφίμων κ.λπ. Φυσικά η συνολική επίδραση είναι αρνητική, η οποία ωστόσο σταδιακά υποχωρεί καθώς οι χώρες του πλανήτη βγαίνουν από το καθεστώς της απαγόρευσης της κίνησης (lockdown).

«Για το υπόλοιπο 2020 η ElvalHalcor παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όποιες προσωρινές μεταβολές στη ζήτηση», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής με επιτυχία την κατάσταση, η οποία έχει προκύψει από την πανδημία COVID-19… η εταιρεία διατηρεί αμετάβλητη τη μακροχρόνια στρατηγική της επέκτασής της μέσω αύξησης των εξαγωγών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και των μεριδίων αγοράς σε προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης…».

H ΕlvalHalcor επηρεάσθηκε από την πανδημική κρίση και στην ολοκλήρωση των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, καθυστέρησε να θέσει σε λειτουργία το νέο θερμικό έλαστρο αλουμινίου στα Οινόφυτα, καθώς η κρίση απέτρεψε τις μετακινήσεις των ειδικών της προμηθεύτριας εταιρείας FMS προκειμένου να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία του. Πάντως, όπως σημειώνει η διοίκηση της ElvalHalcor, είναι θέμα ημερών το νέο υπερσύγχρονο σύστημα έλασης να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή