Η μάχη κατά της ύφεσης και η «επόμενη ημέρα»

Η μάχη κατά της ύφεσης και η «επόμενη ημέρα»

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης και τη στήριξη της εργασίας να μονoπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο παρασκήνιο έχει στρέψει παράλληλα την προσοχή του σε δύο κρίσιμες παραμέτρους για την «επόμενη ημέρα» της υγειονομικής κρίσης.

Πρώτον, στην προσπάθεια η Ελλάδα να έχει πλήρη εικόνα για τις ενέργειες αντιμετώπισης του κορωνοϊού τόσο μέσω εμβολίων όσο και μέσω της αποτελεσματικότερης δυνατής φαρμακευτικής αγωγής· ώστε να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» όταν τα μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα είναι διαθέσιμα στην αγορά. Και, δεύτερον, να επωφεληθεί η ελληνική οικονομία όσο το δυνατόν περισσότερο από τη συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για τη διάθεση, μέσω επιδοτήσεων, 500 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Στο πρώτο μέτωπο, ο κ. Μητσοτάκης πέραν της αξιοποίησης του Σωτήρη Τσιόδρα που αναδεικνύεται σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την κυβέρνηση, έχει αναπτύξει ο ίδιος ένα προσωπικό δίκτυο επαφών, με αποτέλεσμα να έχει «καθαρή» και πλήρη εικόνα για τις ιατρικές εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός αξιοποιεί κυρίως –αλλά όχι μόνο– τις διασυνδέσεις του με πρόσωπα-κλειδιά ελληνικής καταγωγής που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ιατρικών εξελίξεων διεθνώς.

Οι επαφές

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης συνομιλεί, κατά πληροφορίες, προσωπικά και σε τακτική βάση με τον καταγόμενο από τη Θεσσαλονίκη Αλφρεντ Μπούρλα, που είναι Global CEO της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, η οποία έχει θέσει ως στόχο την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού πριν από το τέλος του χρόνου.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συνομιλεί με δύο κορυφαίους παράγοντες της εταιρείας Regeneton, που επικεντρώνεται στην έρευνα για τη θεραπεία της νόσου. Στη συγκεκριμένη εταιρεία President of the Board είναι ο Τζορτζ Γιανκόπουλος και αντιπρόεδρος ο Χρήστος Κυρατσούς. Τέλος, στην ατζέντα βρίσκονται ο υπεύθυνος για την Ευρώπη της Abbot, Κώστας Βάρλας –εταιρεία που ασχολείται με την παραγωγή τεστ αντισωμάτων και από την οποία έχουμε παραλάβει  ήδη 200.000– αλλά και προβεβλημένοι διεθνώς επιστήμονες, όπως οι κ. Γ. Παυλάκης, ο οποίος ηγείται του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για το AIDS και τον καρκίνο, Ν. Χρηστάκης, καθηγητής του Yale και Αργ. Στριγγάρης κύριος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

Στόχος του πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, δεν είναι μόνο να έχει πλήρη εικόνα των εξελίξεων ενόψει ενός πιθανού δεύτερου «κύματος» το φθινόπωρο, αλλά και να βρεθεί η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των χωρών που θα επωφεληθούν, όταν οι έρευνες για το εμβόλιο και την αποτελεσματική θεραπεία κατά του κορωνοϊού τελεσφορήσουν. Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός έχει αρθρογραφήσει στη γερμανική εφημερίδα FAΖ –από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο– υπέρ της άποψης ότι τα μέσα κατά του ιού θα πρέπει να αποτελέσουν ένα παγκόσμιο αγαθό, αλλά είναι προφανές ότι αυτό δύσκολα θα καταστεί εφικτό.

Οπως προαναφέρθηκε, το δεύτερο μέτωπο στο οποίο παρασκηνιακά έχει στρέψει την προσοχή του το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η Αθήνα να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τις διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η κυβέρνηση εκτιμά βάσιμα ότι από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο η χώρα θα αποκομίσει την τριετία 2021-2023 κατ’ ελάχιστον 8 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να φθάσει και τα 10 δισ. ευρώ. Βασικό επιχείρημα της Αθήνας για τη διεκδίκηση των συγκεκριμένων χρημάτων είναι αφενός ότι η Ελλάδα επλήγη στον μέγιστο βαθμό από την υγειονομική κρίση, καθώς ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, και αφετέρου, ότι επωμίζεται το βάρος της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων στο μέτωπο του μεταναστευτικού.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την «επόμενη ημέρα» της υγειονομικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται πως η ύφεση το τρέχον έτος θα είναι βαθιά. Οπως λέγεται, η χώρα ως ασφαλής προορισμός μπορεί να δια-σώσει ένα μέρος του τουριστικού προϊόντος, ενώ το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε αποτελεί ισχυρό ανάχωμα στην αναζωπύρωση της ανεργίας.

Σημαντική στην ανωτέρω κατεύθυνση χαρακτηρίζεται η πρώτη έκθεση Προόδου του Παρατηρητηρίου για την COVID-19 (για την περίοδο 4-20 Μαΐου 2020). Σε αυτή αναφέρεται πως «μολονότι η πρώτη φάση άρσης των μέτρων που συντελέστηκε την 4η Μαΐου, ενίσχυσε σημαντικά την κινητικότητα του πληθυσμού, δεν επιδείνωσε τους επιδημιολογικούς δείκτες. Τα θετικά κρούσματα και οι θάνατοι έχουν παραμείνει σταθεροί ως μέσοι όροι και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ βαίνουν μειωμένες. Παράλληλα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ, ο οποίος αν συνδυαστεί με τη σταθερότητα των κρουσμάτων, καταδεικνύει μια έντονη διαγνωστική δραστηριότητα πέριξ των επαφών ενός θετικού κρούσματος που ισοδυναμεί με αυξημένη δεινότητα στην ιχνηλάτηση. Η συνολική επιδημιολογική εικόνα συνοψίζεται και στον δείκτη Rt (ο πραγματικός δείκτης αναπαραγωγής του ιού – δηλαδή ο μέσος όρος των ανθρώπων που μολύνονται από ένα κρούσμα). Η μέση τιμή του Rt δείχνει να διαμορφώνεται σταθερά κάτω από το 1». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή