Περιορίζει το επενδυτικό της πλάνο η Trastor

Περιορίζει το επενδυτικό της πλάνο η Trastor

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μείωση του αρχικού στόχου που είχε τεθεί αναφορικά με το ύψος του φετινού επενδυτικού προγράμματος, προχωρά η διοίκηση της Trastor ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με στελέχη της εισηγμένης, πλέον ένας πιο ρεαλιστικός στόχος, με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, θα ήταν η υλοποίηση επενδύσεων της τάξεως των 50-55 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους κι ενώ έχει ήδη δεσμεύσει 17 εκατ. ευρώ για την αγορά ενός νέου κτιρίου γραφείων, στο πλαίσιο πλειοδοτικού διαγωνισμού, όπου επικράτησε.

Οπως προκύπτει, η απώλεια ενός ολόκληρου τριμήνου συναλλαγών και δραστηριότητας, η επικείμενη ύφεση και η αβεβαιότητα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων, η οποία ακόμα δεν έχει βρει το νέο σημείο ισορροπίας της, επιβάλλουν μια πιο συντηρητική στρατηγική, τουλάχιστον έως ότου προκύψει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Στις αρχές του έτους, η εισηγμένη, έχοντας προχωρήσει ήδη σε τριιπλασιασμό των επενδύσεών της για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της το 2019, σχεδίαζε επιπλέον αγορές ακινήτων της τάξεως των 80-85 εκατ. ευρώ.

Στόχος ήταν η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, αναδεικνύοντας την εταιρεία σε ένα από τους ισχυρότερους «παίκτες» του κλάδου. Σήμερα, η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ξεπερνά τα 233 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας 61 ακίνητα, συνολικής μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 153.349 τ.μ., ενώ τα ετησιοποιημένα μισθωτικά έσοδα διαμορφώνονται σε 12,4 εκατ. ευρώ.

Το 2019, η Trastor ήταν από τους πιο δυναμικούς θεσμικούς επενδυτές στον κλάδο, προχωρώντας σε συμφωνίες για την απόκτηση νέων ακινήτων, συνολικής αξίας 105 εκατ. ευρώ, έναντι επενδύσεων 34 εκατ. ευρώ το 2018. Αλλωστε, η διοίκηση της εταιρείας χρειάστηκε να λάβει αποφάσεις για δύο διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις κινήσεις αυτές, ενώ δρομολογούσε και μία ακόμα για το 2020, πριν από την έλευση της πανδημίας

Με δεδομένη την αναθεώρηση του αρχικού στόχου για το 2020, η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα σε αλλαγή των όρων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που είχε ανακοινώσει πέρυσι και δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει, ενώ μείωσε και το ύψος του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που θα προσέφερε ο βασικός μέτοχος Varde Partners στην Trastor. Το εν λόγω δάνειο είχε αρχικά εγκριθεί ως έκτακτη ρευστότητα, προκειμένου η Trastor να έχει την απαιτούμενη ευελιξία για να προχωρήσει σε νέες αγορές, δηλαδή για να είναι σε θέση να επωφεληθεί όλων των πιθανών επενδυτικών ευκαιριών.

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τη σχετική απόφαση, η οποία ελήφθη στο τέλος Απριλίου, οι βασικοί μέτοχοι της Trastor δεν θα ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης, όπως ήταν το αρχικό πλάνο, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 72,6 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, θα ασκηθούν δικαιώματα  συνολικής αξίας 22 εκατ. ευρώ (από τη Varde Partners) και 14,95 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, ήτοι συνολικά 37 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι δύο μέτοχοι ελέγχουν το 96% της εισηγμένης, αντιλαμβάνεται κανείς και το μέγεθος της αλλαγής των όρων της αύξησης. Παράλληλα, περικόπτεται κατά σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, το ανώτατο ποσό του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα σε WRED (θυγατρική του βασικού μετόχου), από 41 εκατ. ευρώ, σε 31,9 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή