Κοτόπουλο ταζίν* με βερίκοκα

Κοτόπουλο ταζίν* με βερίκοκα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: 4 / Προετοιμασία: 20' / Χρόνος: 30'

Το κοτόπουλο, ολόκληρο ή σε μερίδες, είναι συνηθισμένο πιάτο στο Μαρόκο. Ωστόσο, στη συνταγή αυτή χρησιμοποιούμε στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλο και πέτσα, για να μειώσουμε τον χρόνο μαγειρέματος.

 

Υλικά

  • 650 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/8 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε φέτες
  • 250 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό
  • 6 κλωνάρια κόλιανδρος, δεμένα σε ένα ματσάκι, συν μερικά ακόμα για γαρνιτούρα (αν δεν μας αρέσει, τον αντικαθιστούμε με μαϊντανό, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
  • 500 γρ. φρέσκα βερίκοκα
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 500 γρ. κουσκούς
  • 2 κουτ. σούπας αμύγδαλο, ξεφλουδισμένο, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι για 3-4 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία, χοντροκομμένο  
  • αλάτι

Διαδικασία

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό. ∆υναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε τα στήθη κοτόπουλου. Τα σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, προσέχοντας να μην αρπάξουν τα μπαχαρικά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι γύρω από το κοτόπουλο και το σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας το κρεμμύδι και γυρίζοντας το κοτόπουλο ανά διαστήματα. Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου και τα κλωναράκια κόλιανδρου (ή μαϊντανού) και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, γυρίζοντας το κοτόπουλο μία φορά.

Πλένουμε τα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε γύρω από το κοτόπουλο, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, και τα περιχύνουμε με το μέλι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 7-8 λεπτά, γυρίζοντας τα βερίκοκα μετά από 5 λεπτά. Τα γυρίζουμε μόνο μία φορά για να τα κρατήσουμε ανέπαφα.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για 2-3 λεπτά. Κόβουμε κάθε στήθος σε διαγώνιες φέτες.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σερβίρουμε στα πιάτα το ζεστό κουσκούς και προσθέτουμε από πάνω φέτες κοτόπουλου. Αφαιρούμε τα κλωνάρια κόλιανδρου (αν χρησιμοποιήσουμε) από τη σάλτσα και προσθέτουμε τη σάλτσα και τα βερίκοκα πάνω από το κοτόπουλο. Μοιράζουμε τα αμύγδαλα και τον έξτρα κόλιανδρο (ή μαϊντανό) και σερβίρουμε τα πιάτα στο τραπέζι.

*Στη μαροκινή κουζίνα, «ταζίν» ονομάζεται ένα κεραμικό σκεύος μαγειρέματος με κωνικό καπάκι (κάτι σαν τη δική μας γάστρα) μέσα στο οποίο σιγοψήνονται κρέας και λαχανικά με διάφορα αρτύματα. «Ταζίν» ονομάζεται και αυτός ο τύπος μαγειρέματος: σιγανό, ήπιο ψήσιμο σε κλειστό σκεύος.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή