Ποδηλασία: «Ο Αρμστρονγκ έκανε ό,τι και οι άλλοι…»

Ποδηλασία: «Ο Αρμστρονγκ έκανε ό,τι και οι άλλοι…»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάδοση ενός ντοκιμαντέρ στις ΗΠΑ για τον Λανς Αρμστρονγκ, με συνέντευξη του ντροπιασμένου άλλοτε ειδώλου της ποδηλασίας, άνοιξε περισσότερο τα στόματα άλλων, καθώς ο ίδιος ο Αμερικανός ποδηλάτης προσέθεσε ελάχιστα στην ήδη γνωστή του θέση.

Ο Αρμστρονγκ, μετανιωμένος, επανέλαβε ότι είχε επιλέξει να ντοπάρεται και να χρησιμοποιεί περίπλοκες μεθόδους απόκρυψης των πράξεών του, επειδή «όλοι οι άλλοι ντοπάρονταν επίσης», ενώ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για υποκρισία και στοχοποίησή του σαν να ήταν ο μόνος ένοχος.

Με αφορμή όμως το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ προέκυψαν διάφορες δηλώσεις από τον κόσμο της ποδηλασίας, άλλες υπέρ τού επτά φορές νικητή του Γύρου της Γαλλίας και άλλες κατά.

Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν οι δηλώσεις των Νταβίντ Μονκουτιέ και Τάιλερ Χάμιλτον. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απαξίωση της ποδηλασίας μεγαλώνει περαιτέρω.

Ο βετεράνος Γάλλος ποδηλάτης Μονκουτιέ, που ποτέ δεν συνελήφθη ντοπαρισμένος, δήλωσε ότι ο Αρμστρονγκ απλώς «έκανε ό,τι και οι άλλοι». Η καριέρα του άρχισε το 1997, και στις δηλώσεις του ομολόγησε ότι «το 1997 και 1998, ήταν δύσκολο να υπάρχεις στους μεγαλύτερους αγώνες χωρίς να παίρνεις κάτι. Γενικότερα, για όσους έπαιζαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους εκείνη την εποχή, ήταν δύσκολο να μην έχουν ντοπαριστεί, άρα ο Αρμστρονγκ έκανε ό,τι και οι άλλοι. Υπήρχαν κάποιοι ποδηλάτες όπως εγώ που δεν παίρναμε ουσίες, αλλά προφανώς δεν μπορούσαμε να φτάσουμε πολύ ψηλά στις κορυφαίες κούρσες όπου η αντοχή μετρά περισσότερο».

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην συνοδοιπόρος του Αρμστρονγκ στην ομάδα, Τάιλερ Χάμιλτον, έκανε λόγο για «μισές αλήθειες» εκ μέρους του: «Τι ακριβώς έκανε, και γιατί; Πώς ενορχήστρωσε όλο αυτό το σύστημα ντοπαρίσματος; Για το μέλλον του αθλήματος και των νέων ποδηλατών, οφείλει να μιλήσει», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή