Η εποχή της ασφυξίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση «δεν μπορώ να αναπνεύσω» που είπε με έναν τρόπο αργόσυρτο και μαρτυρικό ο Τζορτζ Φλόιντ λίγο προτού χάσει τη ζωή του σφραγίζει μια ολόκληρη εποχή. Ο μαύρος Αμερικανός είναι ένα ακόμα θύμα του ρατσισμού, της προκατάληψης, αλλά και της απάνθρωπης εκπαίδευσης «αμερικανικού τύπου» της αστυνομίας, που δυστυχώς εξάγεται σε πολλές χώρες … Τα τελευταία λόγια του Φλόιντ ερμηνεύθηκαν ως ένα επίγραμμα της κατάστασης που βιώνει η μαύρη κοινότητα στις ΗΠΑ. Αποκτούν όμως μια απροσδόκητη οικουμενικότητα.

Οι μαύροι στις ΗΠΑ δεν μπορούν να αναπνεύσουν εξαιτίας του ρατσισμού. Οι λευκοί δεν μπορούν να αναπνεύσουν εξαιτίας της ανισότητας και των μεταβολών της παγκοσμιοποίησης. Οι μισοί Αμερικανοί δεν μπορούν να αναπνεύσουν μέσα σε περιβάλλον Τραμπ και οι άλλοι μισοί δεν μπορούν να αναπνεύσουν δίπλα στους άλλους μισούς. Η Αμερική δεν μπορεί να αναπνεύσει από τη μετανάστευση και τον ανταγωνισμό της Κίνας. Η Ρωσία δεν μπορεί να αναπνεύσει από τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Η Κίνα δεν μπορεί να αναπνεύσει λόγω των αμερικανικών πιέσεων για τη Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και για την κυριαρχία στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά και λόγω των κυρώσεων και του εμπορικού πολέμου.

Οι Αγγλοι δεν μπορούν να αναπνεύσουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Ευρωπαίοι που ζουν στη Βρετανία δεν μπορούν να αναπνεύσουν εξαιτίας της τοξικότητας του Brexit. Οι Γερμανοί δεν μπορούν να αναπνεύσουν δίπλα στους μετανάστες που έφτασαν από τη Συρία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αναπνεύσει με ανοιχτά σύνορα. Η Τουρκία δεν μπορεί να αναπνεύσει από τον εσωτερικό διχασμό και τις εντάσεις σε όλη τη συνοριακή γραμμή της. Στην Ελλάδα ο διχασμός του 2015 μας έκανε μέχρι πρόσφατα να δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε δίπλα σε οπαδούς του «απέναντι» κόμματος. Ολοι γνωρίζουμε γυναίκες και άνδρες που δεν μπορούν να αναπνεύσουν εγκλωβισμένοι σε χρέη και χρεοκοπημένες σχέσεις.

Ολόκληρος ο κόσμος δεν μπορεί να αναπνεύσει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, των καταστροφών και του διοξειδίου του άνθρακα. Ολόκληρος ο κόσμος δεν μπορεί να αναπνεύσει εξαιτίας ενός ιού που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα. Ολα τα συστήματα –από το οικοσύστημα ώς το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας– αγγίζουν τα όριά τους. Η εποχή της ασφυξίας είναι εδώ και δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί. Ούτε και θέλουμε να φανταστούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή