Συστήνεται μητρώο χειριστών ασύλου

Συστήνεται μητρώο χειριστών ασύλου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σώμα δικηγόρων» για τη συνδρομή των Υπηρεσιών Ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων, συστήνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η εκπαίδευση και οι όροι συμμετοχής δεν έχουν ακόμα εξειδικευθεί, ωστόσο, ενστάσεις εκφράζονται για το γεγονός ότι για να αναλάβει κάποιος δικηγόρος υπόθεση –εφόσον ενταχθεί στο σχετικό μητρώο που θα δημιουργηθεί– ορίζεται ότι πρέπει να είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου του οποίου η έδρα βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα όπου λειτουργεί η αντίστοιχη Περιφερειακή Υπηρεσία Ασύλου.

Η διάταξη αυτή, δεδομένου ότι οι δικηγόροι έχουν το ελεύθερο να δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια τόσο σε αστικές όσο και σε ποινικές υποθέσεις, δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης διαφθοράς, τονίζεται από δικηγόρους. Χαρακτηριστικά όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο «αρχικά, το νέο μητρώο θα λειτουργήσει, εντός του επόμενου τριμήνου, στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου και Σάμου». Ωστόσο, ο αριθμός των δικηγόρων που είναι γραμμένοι στους συγκεκριμένους δικηγορικούς συλλόγους είναι μόλις μερικές δεκάδες. 

Η σύσταση του μητρώου εισηγητών – βοηθών χειριστών ασύλου, στο οποίο, όπως προαναφέρθηκε, θα μπορούν να ενταχθούν οι δικηγόροι, γίνεται σε εφαρμογή όσων προβλέπονταν στον ν. 4686/2020, που ψηφίστηκε τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, «οι βοηθοί χειριστές – δικηγόροι θα παρίστανται κατά τη συνέντευξη, θα συντάσσουν και θα παραδίδουν την εισήγησή τους, εξετάζοντας τους ισχυρισμούς του αιτούντος, τα πρακτικά της συνέντευξης και διεξάγοντας αντικειμενική έρευνα». Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις της εγγραφής των εισηγητών – βοηθών χειριστών ασύλου στο νέο Μητρώο. Με απόφαση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, θα οριστεί ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας επιλογής, αλλά και ο αριθμός των δικηγόρων για τη συμπλήρωση του μητρώου, όπως και η κατανομή τους ανά περιφερειακή υπηρεσία.

Παράλληλα, αναπροσαρμόζονται οι όροι και τα ποσά για την παροχή οικονομικού βοηθήματος σε αιτούντες άσυλο (μέσω κοινοτικών κονδυλίων), με νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ.

Το οικονομικό βοήθημα δίδεται με σκοπό την αντιμετώπιση βασικών αναγκών διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, προσωπικής υγιεινής, τηλεπικοινωνιών, μετακινήσεων εντός του τόπου διαμονής και βασικές σχολικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Η ανάληψη μετρητών επιτρέπεται έως ποσοστό 20% του μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος.

Προβλέπεται οικονομικό βοήθημα:

• 150 ευρώ για ένα άτομο.

•  320 ευρώ για οικογένεια δύο έως τρίων ατόμων.

• 420 ευρώ για οικογένεια τεσσάρων έως πέντε ατόμων.

• 490 ευρώ για οικογένεια έξι ατόμων και άνω.

Το οικονομικό βοήθημα, εφόσον οι ωφελούμενοι διαμένουν σε δομή όπου καλύπτεται η σίτιση, διαμορφώνεται ως εξής:

• 75 ευρώ για ένα άτομο.

• 160 ευρώ για οικογένεια δύο έως τριών ατόμων.

• 210 ευρώ για οικογένεια τεσσάρων έως πέντε ατόμων.

• 245 ευρώ για οικογένεια έξι ατόμων και άνω.

Η παροχή του οικονομικού βοηθήματος τερματίζεται αυτοδίκαια εντός τριάντα (30) ημερών από τη γνωστοποίηση, στον υπεύθυνο του προγράμματος, της επίδοσης απόφασης χορήγησης διεθνούς προστασίας ή τελεσίδικης απορριπτικής απόφασης επί της αίτησης διεθνούς προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή