Στη Λάρισα ο Ενιο Μορικόνε… ζει

Στη Λάρισα ο Ενιο Μορικόνε… ζει

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την περασμένη Δευτέρα που έγινε γνωστός ο θάνατός του, σύσσωμος ο μουσικός και κινηματογραφικός κόσμος θρηνεί τον Ενιο Μορικόνε. Σε μια (πολύ ζεστή) γωνιά της Ελλάδας ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι έζησαν αυτές τις μέρες με ξεχωριστή ψυχική φόρτιση και ανάμεικτα συναισθήματα. «Αυτά που νιώθουμε έχουν δύο όψεις: από τη μια, μεγάλη θλίψη για την απώλεια ενός γίγαντα και εμπνευστή για εμάς· κι από την άλλη, μια γαλήνη, διότι ο μαέστρος «έφυγε» πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω τεράστιο έργο και χιλιάδες ανθρώπους που τον αγαπούν για την τέχνη αλλά και τη σεμνότητά του», μου λέει στο τηλέφωνο ο Κωνσταντίνος Παπακώστας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος.

Με έδρα τη Λάρισα, ο σύλλογος δεν είναι απλά μοναδικός για τη χώρα μας αλλά (από όσο γνωρίζουν οι ιδρυτές του) και παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται δε αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να προαγάγει και να μεταδώσει το έργο του μεγάλου Ιταλού σε μικρούς και μεγάλους. Για του λόγου το ασφαλές, απόψε στις 10 μ.μ., και σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, διοργανώνεται τιμητική προβολή της μαγνητοσκοπημένης συναυλίας με τίτλο «Peace Notes, a 9/11 Peace Concert», που είχε πραγματοποιηθεί στη Βενετία το 2007. Η συγκεκριμένη προβολή, που θα γίνει στον θερινό κινηματογράφο «Σινέ Μύλος», επιλέχθηκε, όπως μου επισημαίνει ο κ. Παπακώστας, λόγω του σπουδαίου μουσικού φάσματος εκείνης της συναυλίας, με κομμάτια ακόμα και από τα λιγότερο γνωστά σάουντρακ του συνθέτη. «Θέλουμε όχι μόνο να τον τιμήσουμε, αλλά να δώσουμε και την αίσθηση πως ο μαέστρος είναι ακόμα ανάμεσά μας. Και βέβαια δεν σταματάμε εδώ. Στις 16 Ιουλίου εγκαινιάζουμε έκθεση με πολύ ωραίες αφίσες σε μεγάλες διαστάσεις, αφιερωμένες στα μουσικά σκορ του Μορικόνε, την οποία ετοιμάσαμε στη διάρκεια της καραντίνας». Ο ενθουσιασμός και η γνήσια αγάπη του κ. Παπακώστα κάθε φορά που μιλάμε, είτε πρόκειται για μια απλή εκδήλωση, είτε για την αποπεράτωση μιας γιγάντιας τοιχογραφίας-προσωπογραφίας του συνθέτη –φυσικά υπάρχει και τέτοια στη Λάρισα–, είναι μεταδοτικός.

Πλέον, ο σύλλογος μπαίνει σε ένα καινούργιο μονοπάτι: «Νομίζω είμαστε σε ιστορικό σημείο για τον σύλλογο. Αποστολή μας πια είναι η διατήρηση της κληρονομιάς του μαέστρου και παρόλο που δεν προλάβαμε να τον γνωρίσουμε από κοντά, εκείνος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μας και μας έδωσε τις ευλογίες του και τη… νομιμοποίηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή