«Αναδουλειές» για τα κυκλώματα

«Αναδουλειές» για τα κυκλώματα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες χιλιάδων ευρώ μετρούν το τελευταίο τετράμηνο τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών από λιμάνια και αεροδρόμια της Δυτικής Ελλάδας, αφενός λόγω των απαγορευτικών μέτρων που ίσχυαν στις μετακινήσεις, εξαιτίας του κορωνοϊού, και αφετέρου λόγω των συλλήψεων που έκαναν η Αστυνομία και το Λιμενικό, εξαρθρώνοντας δύο σπείρες που διακινούσαν μετανάστες, μέσω των λιμανιών Πάτρας και Ηγουμενίτσας, τους οποίους έκρυβαν μέσα σε φορτηγά.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Αστυνομίας και του Λιμενικού, από τις συλλήψεις που έχουν γίνει στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας και στα αεροδρόμια της Καλαμάτας και του Ακτίου, προκύπτει ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά, κλεμμένα ή παραποιημένα έγγραφα, καταβάλλοντας μάλιστα μεγάλα χρηματικά ποσά, που ξεκινούν από περίπου 1.200 ευρώ και φθάνουν ακόμα και τις 3.000 ευρώ. Ομως, τα απαγορευτικά μέτρα στις μετακινήσεις επιβατών με πλοία από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, που ίσχυαν από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου έως και τα τέλη Ιουνίου, έπληξαν, όπως προαναφέρθηκε, οικονομικά τα κυκλώματα διακίνησης.

Συγκεκριμένα, τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο δεν έγινε καμία σύλληψη στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, ενώ τον Μάρτιο είχαν γίνει δύο συλλήψεις στην Πάτρα και μία στην Ηγουμενίτσα, που αφορούσαν τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2019, είχαν γίνει στο λιμάνι της Πάτρας περίπου 70 συλλήψεις για πλαστά έγγραφα, ενώ είχαν βρεθεί άλλοι περίπου 55 αλλοδαποί κρυμμένοι σε φορτηγά. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 είχαν συλληφθεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας περίπου 45 αλλοδαποί που είχαν επιχειρήσει να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα και άλλοι δύο που είχαν κρυφτεί σε φορτηγά.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, εκτός από την παραγωγή και πώληση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, δραστηριοποιούνται και στην προώθηση αλλοδαπών προς λιμάνια της Ιταλίας, τους οποίους προσπαθούν να κρύψουν μέσα σε φορτηγά, έναντι βέβαια χρηματικής αμοιβής.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αστυνομία και το Λιμενικό εξάρθρωσαν δύο εγκληματικές ομάδες που προωθούσαν παράνομα πολίτες τρίτων χωρών από την Ελλάδα στο εξωτερικό, συλλαμβάνοντας συνολικά 15 άτομα.

Στο μεταξύ, αμέσως μόλις άνοιξαν τα λιμάνια, αλλοδαποί που είχαν αγοράσει έναντι υψηλής αμοιβής πλαστά έγγραφα επιχείρησαν να ταξιδέψουν, αλλά τελικά συνελήφθησαν. Η πρώτη σύλληψη στο λιμάνι της Πάτρας έγινε την 1η Ιουλίου και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 3 Ιουλίου, ενώ μέχρι και χθες στα δύο λιμάνια είχαν συλληφθεί περίπου 15 άτομα.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στα περιφερειακά αεροδρόμια της Καλαμάτας και του Ακτίου, όπου αλλοδαποί επιχειρούν να ταξιδέψουν προς χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, για τα οποία έχουν πληρώσει στα κυκλώματα ακόμα και 3.000 ευρώ, προκειμένου να προμηθευτούν ένα μόνο πλαστό διαβατήριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, από τις αρχές Ιουλίου, όταν άνοιξαν και πάλι τα αεροδρόμια, έχουν συλληφθεί στην Καλαμάτα και στο Ακτιο πέντε άτομα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 είχαν συλληφθεί και στα δύο αεροδρόμια περίπου 60 άτομα. 

Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές της Αστυνομίας και του Λιμενικού, οι έλεγχοι στις πύλες εξόδου είναι συνεχείς, ενώ ο τεχνολογικός εξοπλισμός που υπάρχει, βοηθά σημαντικά στον εντοπισμό των πλαστών εγγράφων, αλλά και όσων κρύβονται μέσα σε φορτηγά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή