Συγκροτείται Ειδικό Δικαστήριο για τον Παπακωνσταντίνου

Συγκροτείται Ειδικό Δικαστήριο για τον Παπακωνσταντίνου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, τρεις αρεοπαγίτες και δύο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ομοφώνως αποφάσισαν, ως μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που επωμίστηκε το βάρος της αξιολόγησης του υλικού που απέστειλε η Βουλή, ότι η διπλή εκλογική αναμέτρηση της περασμένης άνοιξης δεν επέφερε παραγραφή – συμπλήρωση της αποσβεστικής προθεσμίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών- για τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το σκεπτικό των ανωτάτων δικαστικών βασίστηκε στην παραδοχή πως η Βουλή της μιας ημέρας, 8ης Μαΐου, που προέκυψε από τον α΄ γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, δεν μπορούσε να εκτελέσει τα καθήκοντά της, άρα η κοινοβουλευτική ζωή μιας μέρας δεν μπορεί να θεωρηθεί βουλευτική σύνοδος (μετά δύο βουλευτικές συνόδους παραγράφονται αδικήματα υπουργών κατά τη νομοθεσία για την ευθύνη κυβερνητικών αξιωματούχων).

Μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου δρομολογούνται ήδη οι διαδικασίες ανακρίσεων τις οποίες και θα διενεργήσει ο αρεοπαγίτης Δ. Τσαλαγανίδης, καλώντας μάρτυρες και ελέγχοντας το σύνολο της ογκωδέστατης δικογραφίας. Στο πλαίσιο των ανακρίσεων αυτών θα περιληφθούν και ως συμμέτοχοι στην υπόθεση και οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτης και Ιω. Καπελέρης.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως έχει παραπεμφθεί από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, είναι παράβαση καθήκοντος, απιστία και νόθευση εγγράφου και αφορούν την αφαίρεση αρχείων από τη λίστα Λαγκάρντ με λογαριασμούς συγγενικών του προσώπων (δύο πρώτων εξαδέλφων του και των συζύγων τους). Οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου,που επίσης έχουν ποινική εμπλοκή για το θέμα της λίστας, θα απασχολήσουν τον αρεοπαγίτη – ανακριτή, ενώ η δικογραφία για Διώτη και Καπελέρη θα διαβιβαστεί στον Αρειο Πάγο, καθώς ώς τώρα ήταν στα χέρια του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς, Χρ. Παπακώστα.

Η σημασία της απόφασης των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών ξεπερνά την υπόθεση Παπακωνσταντίνου – λίστα Λαγκάρντ και δημιουργεί, όπως τόνιζαν δικαστικές πηγές, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, δικαστικό προηγούμενο για μη παραγραφή αδικημάτων και για άλλους πολιτικούς, αν τυχόν εμπλακούν σε ποινικές διαδικασίες.

Οι ανακρίσεις για τον Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να κληθούν εκ νέου οι δεκάδες μάρτυρες που παρήλασαν από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αλλά όσοι κριθεί ότι είναι βασικοί και η μαρτυρία τους ουσιώδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή