ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το 2010 δεν έγινε “κούρεμα” για να μη μεταδοθεί η κρίση»

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

«Στην πολιτική αβεβαιότητα, που ξεπερνά τις οικονομικές προβλέψεις», απέδωσε τις αστοχίες του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν μιλώντας στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τις ευθύνες της τρόικας, ενώ από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικής παρέμβασης της ΕΚΤ, επισημαίνοντας παράλληλα τις ευθύνες των μεγάλων κρατών στην πιστή τήρηση του κανόνα για τη συγκράτηση των ελλειμμάτων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δύο θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ολοκληρωθούν σήμερα με την ακρόαση του διευθυντή του Ταμείου Διάσωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ, και στις 29 Ιανουαρίου τα μέλη της Επιτροπής θα έρθουν στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εξ αναβολής επίσκεψη που είχαν προγραμματίσει από τις αρχές Ιανουαρίου.

Απαντώντας στις επικρίσεις για τις λανθασμένες προβλέψεις του προγράμματος στην Ελλάδα, ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι η ακρίβεια των προβλέψεων είναι περιορισμένη σε περιόδους κρίσης και αναφερόμενος στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012, επέμεινε ότι οι πολιτικοί κλυδωνισμοί διαβρώνουν την οικονομική σταθερότητα. Την ίδια στιγμή, παραδέχθηκε πάντως την καθυστέρηση από την πλευρά της Ευρώπης στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την οποία απέδωσε στην προσπάθεια να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις για το θέμα, σημείωσε, και έπρεπε να «αγοράσουμε χρόνο», ενώ οι συνεχείς αναφορές στην αναδιάρθρωση την έκαναν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Στην περίπτωση της Κύπρου η καθυστέρηση ήταν ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης, υποστήριξε, στον βαθμό που το πρόβλημα είχε εντοπιστεί από το 2011 και οι αποφάσεις ελήφθησαν το 2013.

Επικριτικός ο Τρισέ

Επικριτικός στην έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη από την πλευρά των μεγάλων χωρών υπήρξε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, Οτμαν Κάρας, καταλόγισε στις μεγάλες χώρες πως ήταν εκείνες που εμπόδισαν την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και την περαιτέρω εμβάθυνση, επιτρέποντας παρεκκλίσεις από την τήρηση του χρυσού κανόνα για τη συγκράτηση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ. Η Κεντρική Τράπεζα είχε επισημάνει το πρόβλημα των ανισορροπιών στην Ε.Ε. με τα διευρυμένα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κάποιων χωρών, οι οποίες είχαν αυξήσει το επίπεδο των μισθών τους κατά 117% σε αντίθεση με τον μέσο όρο, που ήταν στο 15% περίπου για την ίδια περίοδο.

Ο κ. Τρισέ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ΕΚΤ μέσα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που αντιμετώπισε όπως είπε αποτελεσματικά την «επίθεση» των αγορών, απειλώντας το 40% της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή την Ισπανία και την Ιταλία. Παραδέχθηκε ότι η απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν πολιτική απόφαση του Eurogroup, στην οποία παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε αντιταχθεί συναίνεσε με την προϋπόθεση ότι θα αποτελούσε μοναδική περίπτωση.

Ο κ. Τρισέ περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα ως ιδιαίτερα προβληματική, κάνοντας λόγο για «συνεχώς αποτυχημένη πολιτική του κράτους και για αποφάσεις που ποτέ δεν τηρούνταν» και την προέτρεψε να συνεχίσει την ανοικοδόμηση του κράτους. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, την κάλεσε να αντλήσει διδάγματα από τη χειρότερη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ, όπως σημείωσε, μέσα από την πρόβλεψη των προβλημάτων και την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, στην οποία πρέπει να συμβάλει και το Ευρωκοινοβούλιο, εντείνοντας τις πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ