Βραβεία BAFTA, γεύση από Οσκαρ και… βαρόμετρο

Βραβεία BAFTA, γεύση από Οσκαρ και… βαρόμετρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, το Royal Opera House στο Κόβεντ Γκάρντεν στην καρδιά του Λονδίνου είχε κάτι από τη λάμψη της κεντρικής λεωφόρου του Χόλιγουντ. Eνα μικρό πλήθος από πρωτοκλασάτους σταρ είχε συρρεύσει για την απονομή των βραβείων της BAFTA – της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών. Τα βρετανικά «Οσκαρ» κατά παράδοση είναι ένα βαρόμετρο για ταινίες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και τεχνικούς πριν από την υπερπαραγωγή των… ορίτζιναλ Οσκαρ, που θα απονεμηθούν στις 2 Μαρτίου. Κοντός ψαλμός αλληλούια για φαβορί και αουτσάιντερ της «κούρσας».

Δύσκολο να διακρίνουμε τα όρια μεταξύ βρετανικού και αμερικανικού σινεμά, κρίνοντας από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς. Η πιο ξεκάθαρα βρετανική στιγμή της τελετής στο λαμπρό κτίριο της όπερας ήταν όταν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ κλήθηκε στη σκηνή να παραδώσει ένα τιμητικό βραβείο στη μεγάλη κυρία του βρετανικού θεάτρου και κινηματογράφου, Ελεν Μίρεν, για τη συνολική προσφορά της.

Το «12 χρόνια σκλάβος» του Βρετανού σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν ήταν ο μεγάλος νικητής των φετινών BAFTA. Το βραβείο καλύτερης ταινίας πήγε σε ένα κοινωνικό δράμα εποχής που επανεξετάζει με σοβαρότητα μια από τις πιο μελανές σελίδες της αμερικανικής ιστορίας: τη δουλεία στον αμερικανικό Νότο. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Τσιουέτελ Ετζίοφορ, τιμήθηκε με το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου.

Από τα σκλαβοπάζαρα του Νότου μέχρι το Διάστημα η απόσταση είναι μια δρασκελιά, αν αφεθούμε στην τεχνολογία και κυρίως στην κινηματογραφική φαντασία. Το «Gravity», η πιο χολιγουντιανή θεματολογικά και αισθητικά ταινία του 2013, μάζεψε συνολικά έξι βραβεία: αυτό της καλύτερης… βρετανικής ταινίας (ξεχάστε τον παροιμιώδη βρετανικό ρεαλισμό, στο… DNA του «Gravity» βάρυναν οι στερλίνες των Βρετανών συμπαραγωγών του), της σκηνοθεσίας (στον Μεξικανό Αλφόνσο Κουαρόν), της φωτογραφίας (στον επίσης Μεξικανό Εμανουέλ Λουμπέσκι), της μουσικής, των ειδικών εφέ και του ήχου.

Για τον Φίλιπ

Στην πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς η Κέιτ Μπλάνσετ, η «Θλιμμένη Τζάσμιν» του Γούντι Αλεν, παρέλαβε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου και το αφιέρωσε στη μνήμη του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν μιλώντας από καρδιάς για έναν άνθρωπο που ήταν αληθινός της φίλος και στη ζωή.

Τα βραβεία Β΄ γυναικείου και Β΄ ανδρικού ρόλου πήγαν στην Τζένιφερ Λόρενς του «Οδηγού διαπλοκής» και στον Σομαλό Μπαρκάντ Αμπντί που βρέθηκε απέναντι στον Τομ Χανκς στο «Κάπτεν Φίλιπς» του Πολ Γκρίνγκρας, αντίστοιχα. Ο «Οδηγός διαπλοκής» βραβεύτηκε και για το πρωτότυπο σενάριό του.

Το καθαρόαιμο βρετανικό «Philomena» βραβεύτηκε για το προσαρμοσμένο σενάριό του. Τέλος, το αριστουργηματικό «The act of killing» πήρε το βραβείο ντοκιμαντέρ και η ιταλική «Τέλεια ομορφιά» το βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή