Αυστηρές ποινές για δωροδοκίες και δωροληψίες

Αυστηρές ποινές για δωροδοκίες και δωροληψίες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινές κάθειρξης άνω των 5 ετών αλλά και χρηματικές ποινές μέχρι 150.000 ευρώ περιλαμβάνουν οι διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαφθορά στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Οι επίμαχες διατάξεις αφορούν τους πάντες, από τον πρωθυπουργό, τους βουλευτές και τους δημάρχους μέχρι τους εργαζομένους σε όλο το φάσμα του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και οι ποινές, όπως και τα πρόστιμα, είναι αυστηρότατα για όποιον δωροδοκείται ή δωροδοκεί.

«Ο πρωθυπουργός, το μέλος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός, ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης ή ο δήμαρχος που ζητεί ή λαμβάνει άμεσα ή μέσω τρίτου, για τον εαυτό του ή για άλλον, οποιασδήποτε φύσης ωφέλημα ή αποδέχεται την υπόσχεση παροχής τέτοιου ωφελήματος, ως αντάλλαγμα για ενέργειά του ή παράλειψη, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στην εκτέλεση καθηκόντων του, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή από 15.000 έως 150.000 ευρώ. Με την ίδια ποινή τιμωρείται το μέλος της Βουλής, των συμβουλίων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιτροπών τους που σχετικά με κάποια εκλογή ή ψηφοφορία, η οποία διενεργείται, δέχεται την παροχή ή υπόσχεση οποιασδήποτε φύσης ωφελήματος, για τον εαυτό του ή για άλλον ή ζητεί τέτοιο ως αντάλλαγμα για να μη λάβει μέρος στην εκλογή ή ψηφοφορία, για να υποστηρίξει ορισμένο θέμα προς ψήφιση ή για να ψηφίσει με ορισμένο τρόπο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διάταξη.

Την ίδια ποινική μεταχείριση έχουν και όσοι δωροδοκούν πολιτικούς αξιωματούχους.

Σε περιπτώσεις δωροληψίας υπαλλήλου επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ αν η πράξη τελείται κατ’ επάγγελμα προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Ειδική μνεία γίνεται στις περιπτώσεις δωροληψίας και δωροδοκίας δικαστικών λειτουργών, οι οποίες για αδικήματα δωροδοκίας ή δωροληψίας τιμωρούνται με κάθειρξη και χρηματική ποινή από 15.000 έως 150.000 ευρώ.

Φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο από 5.000 έως 50.000 ευρώ προβλέπεται και για όποιον ασκεί «αθέμιτη επιρροή» σε πρόσωπα προκειμένου να προβούν ή να παραλείψουν πράξη για τους αποκαλούμενους «μεσάζοντες».

Για την πάταξη της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα, οι ποινές που προβλέπονται είναι επιεικέστερες από αυτές που προβλέπονται για δωροδοκούντες και δωροδοκούμενους στο Δημόσιο.

Mέτρα επιείκειας και προστασία μαρτύρων

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ευνοϊκή ποινική μεταχείριση και μειωμένες ποινές για όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς αλλά δεχθούν να συνεργασθούν με τις Αρχές δίνοντας στοιχεία. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την προστασία «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», δηλαδή πολιτών οι οποίοι δεν εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς αλλά παρέχουν πληροφορίες που οδηγούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων διαφθοράς. Βάσει των προβλεπομένων, οι εν λόγω μάρτυρες, οι οποίοι παραμένουν ανώνυμοι, προστατεύονται από πιθανολογούμενες πράξεις εκφοβισμού και αντεκδίκησης όπως και από τυχόν μηνύσεις σε βάρος τους. «Ο υπάλληλος που έχει χαρακτηριστεί μάρτυς δημοσίου συμφέροντος δεν παραλείπεται σε διαδικασία προαγωγής ούτε υπόκειται σε οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία ή τιμωρείται, απολύεται ή υφίσταται άλλη δυσμενή διακριτική μεταχείριση αμέσως ή εμμέσως και ιδίως σε θέματα υπηρεσιακής εξέλιξης κατά τη διάρκεια του αναγκαίου για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης χρόνου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε υπάλληλο ο οποίος συνέβαλε στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, τότε ζητείται από το πειθαρχικό όργανο να αποδείξει ότι η δίωξη δεν οφείλεται στην προαναφερθείσα ουσιώδη συμβολή του υπαλλήλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή