Θεσσαλονίκη: ευρεία επικράτηση Μπουτάρη

Θεσσαλονίκη: ευρεία επικράτηση Μπουτάρη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανετη νίκη με ποσοστό 35,93% (ενσωμάτωση στο 55% των εκλογέων) κατάφερε ο ανεξάρτητος υποψήφιος (που ωστόσο στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης ανεβάζοντας μάλιστα το ποσοστό του κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα ποσοστά που είχε κερδίσει την πρώτη Κυριακή των εκλογών το 2010. Αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος, που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 26,51%. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς με δηλώσεις του μόλις πριν από τρεις ημέρες είχε σημειώσει ότι ο κ. Καλαφάτης έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και έχει αφοσίωση και πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2010 ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Θεσσαλονίκη με ποσοστό 37,91% τον τότε αντίπαλό του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος στη συνέχεια εξελέγη στον δεύτερο γύρο.

Αρκετά χαμηλότερα είναι τα ποσοστά του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, στο 10,51%. Τέταρτος και στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο είναι ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Αρτέμιος Ματθαιόπουλος, που συγκέντρωσε ποσοστό 7,79%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2010 δεν υπήρχε ουσιαστικά υποψήφιος της Χρυσής Αυγής για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο υποψήφιος του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής συγκεντρώνοντας ποσοστό 6,20% δεν κατάφερε να διατηρήσει το ποσοστό του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, που είχε φτάσει το 9,50%.

Ο νικητής της πρώτης Κυριακής Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα και κάλεσε όλους τους δημότες να τον ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα προκειμένου να νικήσει η αυτοδιοίκηση. Αρνήθηκε πάντως να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε θέμα αφορά τον δήμο, καθώς, όπως τόνισε, οι εκλογές δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν μπορεί να πει τίποτα πριν από τα αποτελέσματα και του δεύτερου γύρου.

«Ζητώ την ψήφο όλων των Θεσσαλονικέων ώστε να πετύχουμε μια νίκη που θα εκφράσει την ενότητα όλης της πόλης. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι το πείραμα άξιζε τον κόπο», δήλωσε. Πάντως, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο Γιάννης Μπουτάρης έχει εξασφαλίσει την επανεκλογή του την επόμενη Κυριακή στον δήμο της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, και ο Σταύρος Καλαφάτης εμφανίστηκε αισιόδοξος, «γίνεται να νικήσουμε εάν ψηφίσετε», δήλωσε δείχνοντας την αποχή ως την κύρια αιτία για το μικρό ποσοστό που συγκέντρωσε.

Ο Αρμόδιος Στεργίου έλαβε ποσοστό 3,6%, η Ελένη Ιωαννίδου υποψήφια των Οικολόγων 3,06%, οι ανεξάρτητοι Γιώργος Ρακάς 2,15%, Ιωάννης Κούτρας 2,05%, Ιωάννης Κουριανίδης 1,42% και Δημήτριος Παπαμιχαήλ 1,25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή