Ξεκίνησε η πιστοποίηση προγραμμάτων στα ΑΕΙ

Ξεκίνησε η πιστοποίηση προγραμμάτων στα ΑΕΙ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρωποι των επιχειρήσεων θα εκφέρουν την άποψή τους για τα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σε μία προσπάθεια οι φοιτητές να αποκτήσουν δεξιότητες που ζητεί η αγορά εργασίας. Η πιστοποίηση των προγραμμάτων άρχισε προ ημερών, για πρώτη φορά οργανωμένα σε όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, από ελληνικό κρατικό φορέα, και κρίνεται ως πολύ σημαντικό βήμα των ΑΕΙ και της πολιτείας προς όφελος των νέων πτυχιούχων, που θα αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις της αγοράς εργασίας. Ενδεικτικά, χθες νέα έρευνα του ΟΟΣΑ κατέδειξε και εστίασε στο έλλειμμα ταλέντων από το οποίο πάσχει η Ευρώπη.

Ειδικότερα, η ακαδημαϊκή πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχει ως στόχο την αντιστοίχιση των παρεχόμενων από τα ιδρύματα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, των εν γένει δηλαδή μαθησιακών αποτελεσμάτων των σπουδών με τις δεξιότητες που ζητεί η αγορά εργασίας. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά ΑΕΙ» ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», το μέλος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παντελής Υψηλάντης. Συγκεκριμένα:

• Η διαδικασία ξεκίνησε προ δεκαημέρου πιλοτικά από τρεις ομάδες τμημάτων: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Μηχανικών Πληροφορικής και Δικτύων.

• Η ΑΔΙΠ ζήτησε από τις ηγεσίες των τμημάτων να υποδείξουν τους επαγγελματικούς φορείς που είναι σχετικοί με το αντικείμενο σπουδών ώστε να εκπροσωπηθούν με ένα μέλος στην πενταμελή ομάδα πιστοποίησης. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη θα είναι πανεπιστημιακοί ΑΕΙ της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

• Η πιστοποίηση περιλαμβάνει τον καθορισμό κριτηρίων σχετικών με τις λεπτομέρειες κάθε επαγγέλματος και τη μελλοντική του εξέλιξη, ώστε τα προγράμματα σπουδών να εναρμονισθούν στα κριτήρια αυτά. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθούν, π.χ., το προφίλ κάθε προγράμματος, οι βασικοί μαθησιακοί του στόχοι και πώς θα επιτευχθούν.

• Η διαδικασία ξεκίνησε το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, όμως θα επεκταθεί από τον Σεπτέμβριο σταδιακά στα προγράμματα σπουδών των 436 τμημάτων ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Βέβαια, η πιστοποίηση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις εντός των ΑΕΙ, καθώς θα αναδείξει πολλές στρεβλώσεις που αναπτύχθηκαν την τελευταία 30ετία. Για παράδειγμα, υπάρχουν τμήματα με πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο (που προσιδιάζει σε μεταπτυχιακό και όχι προπτυχιακό πρόγραμμα) που πρέπει να αλλάξουν προσανατολισμό. Φόβος υπάρχει επίσης, για νέο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων προγραμμάτων με γνωστικά αντικείμενα χαμηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας.

Από την άλλη, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων των αποφοίτων τους, πολλά τμήματα επιθυμούν την πιστοποίηση. Ενδεικτικά, η κατεύθυνση Μετάφρασης του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Διερμηνείας-Μετάφρασης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ έλαβε, κατόπιν αξιολόγησης από διεθνή επιστημονική επιτροπή, το σήμα ποιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EMT Label) και αποτελεί πλέον μέλος του δικτύου πιστοποιημένων ΑΕΙ που προσφέρουν μεταπτυχιακά στην επαγγελματική μετάφραση. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Γαλλικού Τμήματος κ. Σ. Γραμμενίδης η πιστοποίηση αριστείας ανοίγει, εκτός των άλλων, στους αποφοίτους του προγράμματος τις πόρτες των υπηρεσιών της Ε.Ε. για πρακτική άσκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή