ΕΛΛΑΔΑ

«Συναγερμός» για τον κροκόδειλο

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΟΥΛΑΚΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την άμεση κινητοποίηση των Αρχών προκάλεσε η επιβεβαίωση της ύπαρξης του κροκόδειλου στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο. Το ερπετό, μήκους περίπου δύο μέτρων, έγινε τυχαία αντιληπτό και βιντεοσκοπήθηκε αρχικά από περίπολο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η ύπαρξή του θορύβησε τους πάντες αφού στο φράγμα πολλές φορές οι περίοικοι κάνουν μπάνιο και, απ’ ό,τι φαίνεται, από τύχη δεν είχαμε φανερή επίθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες η επισκεψιμότητα στην περιοχή έχει αυξηθεί ιδιαίτερα και από τις βιντεοσκοπήσεις που έχουν γίνει φαίνεται, όχι ξεκάθαρα, ότι υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος. Ετσι, η αγωνία για το εάν πρόκειται για ζευγάρι κροκοδείλων που διαβιοί στο φράγμα έχει φτάσει στο κατακόρυφο.

Φημολογείται πάντως ότι τον κροκόδειλο -και ίσως το ταίρι του άφησε κάποιος που βαρέθηκε να έχει στο σπίτι του τροπικά και επικίνδυνα ζώα. Στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες μέρες να βρεθεί ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης ώστε να βοηθήσει στον εντοπισμό του ζώου (ή των ζώων) και στη λήψη μέτρων. Η προσπάθεια εντοπισμού και απομάκρυνσης του κροκόδειλου αναμένεται να αρχίσει περί τα τέλη της εβδομάδας, όπως δήλωσε ο κ. Λυμπεράκης, ο οποίος σημείωσε ότι το ζώο δυνητικά θα μπορούσε να ζει σ’ αυτό το περιβάλλον αλλά θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στο οικοσύστημα. Επισήμανε δε ότι «το ζώο αυτό είναι επικίνδυνο και όσο περίεργοι κι αν είναι οι κάτοικοι της περιοχής, δεν πρέπει να προσπαθήσουν να το πλησιάσουν. Αυτό θα μείνει εκεί αναζητώντας τροφή, δεν πρόκειται να μετακινηθεί, αλλά καλό είναι να προσέχουν όλοι».

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του φράγματος με συμμετοχή εκπροσώπων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε:

Αμεση τοποθέτηση περίφραξης στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό.

Αμεση τοποθέτηση πινακίδων κινδύνου σε ελληνικά και αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στη λίμνη.

Επιτήρηση της περιοχής από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
 


Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ