ΕΛΛΑΔΑ

Ποδηλατόδρομος 27 χλμ. από Κηφισιά έως Φάληρο

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Εκδηλώσεις στην Τεχνόπολη θα πραγματοποιηθούν σ τις 19-21 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενα ποδήλατο μπορεί να σώσει τον χρήστη του από προβλήματα υγείας, τον πλανήτη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και παράλληλα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Το «μαγικό» μέσο μεταφοράς έχει καταφέρει, παρά τις δυσκολίες, να κερδίσει μια θέση και στην Αθήνα εφόσον υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 άνθρωποι το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά στις μετακινήσεις εντός της πόλης. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, η Αθήνα θα αποκτήσει έως το τέλος του 2015 ποδηλατόδρομο 27 χιλιομέτρων που θα εκτείνεται από την Κηφισιά έως το Φάληρο. Μάλιστα, για ένα κομμάτι του έργου από το Γκάζι έως το νέο Φάληρο, περίπου 11 χλμ., έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε χθες με την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22/9) στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το τριήμερο από 19-21 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα σημεία με δέστρες για τα ποδήλατα στην πόλη υποσχέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στη σχετική συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι ο δήμος, προκειμένου να προχωρήσει σε αυτήν την «απλή» ενέργεια, πρέπει να τα βγάλει πέρα με εμπόδια που θέτει η δημόσια διοίκηση και οι συναρμόδιοι φορείς. «Για τα περίπτερα που ήταν υπεύθυνος ο δήμος προχωρήσαμε άμεσα, απομακρύνοντας 110 περίπτερα από τα πεζοδρόμια της πόλης», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ξέρετε πόσες πινακίδες που δείχνουν τον δρόμο προς το αεροδρόμιο υπάρχουν και πόσο δύσκολο είναι να αφαιρεθούν;».

Δεσμεύτηκε, πάντως, ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια. «Πρέπει να γίνουμε πιο ευφάνταστοι και πιο δημιουργικοί στις λύσεις που αναζητούμε. Αρνούμαι να παραδεχθώ ότι η ποιότητα ζωής στην πόλη δεν γίνεται να βελτιωθεί», κατέληξε.

Ανάμεσα στις άλλες εκδηλώσεις η ΜΚΟ «Πόλεις για ποδήλατο» θα παρουσιάσει την πρώτη ελληνική εφαρμογή για smartphones «Bike your city». Η συγκεκριμένη εφαρμογή μετράει τα χιλιόμετρα που κάνει ποδηλατώντας ο χρήστης, αλλά και την εξοικονόμηση καυσίμων και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που γίνεται σε σχέση με τη χρήση αυτοκινούμενων μέσων. Παράλληλα καταγράφει τις διαδρομές που επιλέγουν οι ποδηλάτες έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας καταρχήν χάρτης «βέλτιστων ποδηλατικών διαδρομών».

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη και η χρήση του ποδηλάτου θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Ποδήλατο, Τροχός στην Ανάπτυξη» στο κτίριο Innovathens (κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Οι επισκέπτες, συνδέοντας το ποδήλατό τους με ένα τάμπλετ, θα μπορούν να γευτούν όλη τη μαγεία της ποδηλασίας σε κλειστό χώρο πραγματοποιώντας virtual διαδρομές. Αναλυτικό πρόγραμμα στο www.technopolis-athens.com.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ