Ισες αποστάσεις από το ΝΑΤΟ για την κυπριακή ΑΟΖ

Ισες αποστάσεις από το ΝΑΤΟ για την κυπριακή ΑΟΖ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολιτική των ίσων αποστάσεων για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ υιοθέτησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτεμπεργκ, μετά τις χθεσινές συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Ευ. Βενιζέλο και Δ. Αβραμόπουλο. «Παροτρύνω όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εστιάσουν στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία», τόνισε ο κ. Στόλτεμπεργκ, αναφερόμενος στην επέκταση του «Ισλαμικού Κράτους» και την «επιθετική πολιτική» της Ρωσίας. Στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, περιέγραψε ως επιτακτική ανάγκη «να παραμείνουμε ενωμένοι εντός των κόλπων της Συμμαχίας» και να αποφευχθούν «οι εντάσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ».

Η επιλογή της ουδετερότητας ενοχλεί, αλλά δεν εκπλήσσει την Αθήνα αφού Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη της Συμμαχίας. Πάντως, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «κάθε σύμμαχος έχει δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες του στον τομέα της ασφάλειας και ότι η Συμμαχία έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες».

Με την τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών να απειλεί όχι μόνο τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και τις δυτικές κοινωνίες, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν μπορεί να γίνει μόνο με στρατιωτικά μέσα και τάχθηκε υπέρ ενός μεσογειακού διαλόγου για την περιφερειακή ασφάλεια και την αποφυγή διάχυσης της κρίσης από τη Συρία και το Ιράκ.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Στόλτεμπεργκ «για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ» και του εξήγησε «τους ιστορικούς λόγους» για τους οποίους η ελληνική κοινωνία περιμένει από το ΝΑΤΟ να επιδείξει αλληλεγγύη σε σχέση με «τις δικές μας ευαισθησίες».

Πούτιν – Αναστασιάδης

Με δεδομένη τη δυσφορία της Λευκωσίας για την απροθυμία των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων να καταγγείλουν την τουρκική προκλητικότητα και να στηρίξουν τη Λευκωσία, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σχεδιάζει να μεταβεί στη Μόσχα έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου και πριν από το τέλος του έτους.

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε ως διαχρονικό στρατηγικό στόχο της Ελλάδας την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Δυτικής Βαλκανικής. Δεν αναφέρθηκε δημόσια στην ΠΓΔΜ, αλλά η ελληνική (και νατοϊκή) θέση παραμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, παραμένει μία από μόλις τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν πάνω από 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, ζήτησε να παρακαμφθούν τα «πολιτικά εμπόδια» που θέτουν κάποιες χώρες στη λειτουργική συνεργασία ΝΑΤΟ – Ε.Ε. λόγω της συμμετοχής της Κύπρου, ενώ επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία, η οποία «με την κατάλληλη ενθάρρυνση θα μπορούσε να γίνει μέρος της λύσης πολλών προβλημάτων».

Ο κ. Στόλτεμπεργκ τόνισε ότι οι ελληνικές δυνάμεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την άσκηση «Πυρπολητής» που παρακολούθησε χθες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή