Αλ. Τσίπρας: Ημερομηνία για κάλπες και Πρόεδρος

Αλ. Τσίπρας: Ημερομηνία για κάλπες και Πρόεδρος

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου, όπως τόνισε, «να υπάρξει η ύστατη συνεννόηση στα αυτονόητα», που για τον ίδιο είναι δύο: ο καθορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών πριν από την προεδρική εκλογή και η διερεύνηση της δυνατότητας να επιτευχθεί συμφωνία επί του προσώπου του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, έτσι, θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία.

Ο κ. Τσίπρας προέβη στη σχετική πρόταση αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αφού προηγουμένως συζήτησε μαζί του αυτά τα ζητήματα και αναφέρθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα το αμέσως προσεχές διάστημα, κατά την οποία θα πρέπει να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το καινούργιο στοιχείο στη χθεσινή τοποθέτησή του, σε σχέση με τις μέχρι τώρα θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Τσίπρα, είναι ότι δεν αναφέρθηκε σε εκλογές «εδώ και τώρα», αλλά έκανε ένα βήμα πίσω, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνεννόηση, προτείνοντας εκλογές μέχρι τον Φεβρουάριο και σε συμφωνημένη ημερομηνία. Ως προϋπόθεση, ωστόσο, έθεσε ότι δεν θα υπογραφεί μέχρι τότε καμιά συμφωνία με τους εταίρους, κάτι που η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «μίνιμουμ προϋπόθεση για να αποκατασταθεί κλίμα ομαλότητας».

Η πρόταση-πρόσκληση του κ. Τσίπρα για συνεννόηση συνοδεύθηκε από σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό, καθώς αναφέρθηκε σε κινδύνους που εγκυμονούν «τόσο η επιμονή της κυβέρνησης σε μια αδιέξοδη πολιτική λιτότητας που γεννά φτώχεια και ανεργία όσο και η επιλογή του πρωθυπουργού να οδηγήσει τον τόπο σε μια παρατεταμένη περίοδο τεχνητής πόλωσης, έντασης και κινδυνολογίας. Ιδιαίτερα σε μια στιγμή που είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας δεσμευτικής συμφωνίας με τους εταίρους, δεδομένης της πλήρους αποτυχίας του Μνημονίου». Χαρακτήρισε, δε, «επιλογή αποσταθεροποίησης» την «επιλογή του κ. Σαμαρά να οδηγήσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη και νοσηρή περίοδο έντασης».

Εντονες διεργασίες

Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση να τεθεί αίτημα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ελήφθη έπειτα από έντονες διεργασίες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αναφορικά με την πρόταση για συμφωνία επί του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόκειται για τακτικό ελιγμό της Κουμουνδούρου, που θέλησε με αυτό τον τρόπο να «απαντήσει» στη μομφή που απευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνείται οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης, ακόμη και αναφορικά με τον θεσμό του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και επιλέγει την «εργαλειοποίηση» της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Σύμφωνα με το επιτελείο του κ. Τσίπρα, η χθεσινή πρόταση κατέδειξε τη σαφή πρόθεση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου από την προσφυγή στις κάλπες και, πλέον, αυτοί που θα πρέπει να απαντήσουν εάν θα φθάσουμε στην προεδρική εκλογή σε κλίμα συνεννόησης ή συγκρουσιακό είναι τα κυβερνητικά κόμματα.

Αναφορικά με το ερώτημα επί ποίου προσώπου θα συναινούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως διαδόχου του κ. Παπούλια, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγουν για την ώρα την ονοματολογία, μιλούν, ωστόσο, για ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να ενώσει πέρα και πάνω από κομματικές γραμμές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή