Υψηλοί τόνοι, αλλά και διεργασίες

Υψηλοί τόνοι, αλλά και διεργασίες

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε», δήλωσε χθες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τους όρους που παρουσίασαν οι εταίροι στο προχθεσινό Eurogroup. Ωστόσο, στο παρασκήνιο φαίνεται ότι ενεργοποιούνται δίαυλοι επικοινωνίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με αφετηρία το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης που αναμένεται να καταθέσει σήμερα η Αθήνα, εξελίσσονται διαβουλεύσεις προκειμένου να μορφοποιηθεί ένα κείμενο, που θα μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ένα τέτοιο κείμενο θα μπορούσε να ενσωματώνει στοιχεία του προσχεδίου συμπερασμάτων του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και σημεία του κειμένου επί του οποίου διαβουλεύθηκε προχθές ο κ. Γ. Βαρουφάκης με τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες συγκλίνουν στο κείμενο να γίνεται αναφορά σε επέκταση της δανειακής σύμβασης, όπως ζητάει η Αθήνα, και σε αναπροσανατολισμό κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά θα περιλαμβάνει και προβλέψεις για αξιολόγηση και συγκεκριμένους όρους, με βάση τους οποίους θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Πέραν τούτων, προσπάθεια καταβάλλεται να ενσωματωθεί αναφορά και στην πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίτευξη συγκλίσεων φαίνεται ότι επέδρασαν σε σημαντικό βαθμό τα μηνύματα που έφθασαν χθες στο Μαξίμου από την ΕΚΤ, πως ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας εκπνέει.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε χθες ότι «εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το Μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, για μια συμφωνία χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία. Είναι παράδοση». Ακολούθως, προχώρησε στην ανακοίνωση άμεσων κινήσεων της κυβέρνησης, που λαμβάνουν χαρακτήρα μονομερών ενεργειών, καθώς θα ξεδιπλωθούν άμεσα.

Οπως είπε, αύριο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση σε 100 δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις είχε προκαλέσει μεγάλη κρίση στις διαβουλεύσεις των εταίρων με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ως επόμενο βήμα της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας έθεσε την κατάθεση νομοσχεδίου για την επαναφορά εργασιακών ρυθμίσεων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι τριετίες, η επεκτασιμότητα, ο θεσμός της διαιτησίας. Και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα λειτουργήσει μονομερώς, ανατρέποντας ρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με τους εταίρους. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα νομοσχέδια που ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ως πρωταρχικές κινήσεις της κυβέρνησής του δεν έχουν άμεσο δημοσιονομικό κόστος και αφορούν –κυρίως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων– τις προβλέψεις για τα έσοδα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της εκτιμά πως η εν λόγω ρύθμιση θα βελτιώσει τα έσοδα. Κυβερνητικές πηγές φρόντισαν χθες αμέσως να διαψεύσουν πληροφορίες ξένων πρακτορείων, που έφεραν τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα προκηρύξει εκλογές. Ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει σήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων τον επικεφαλής του «Ποταμιού», κ. Στ. Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλο.

«Επιδιώκεται η υπονόμευση της κυβέρνησης»

«Συγκεκριμένοι κύκλοι θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, αποδίδοντας σαφείς πολιτικές προθέσεις στο μπλακ άουτ της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση κινούμενη «στα όρια των κόκκινων γραμμών μας» ήταν έτοιμη να υπογράψει το κείμενο που συζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Οπως ανέφερε, εκείνο το κείμενο προέβλεπε επέκταση της δανειακής σύμβασης, ενδιάμεση τετράμηνη συμφωνία ως μεταβατικό στάδιο για να συμφωνηθεί ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της χώρας και των εταίρων, τη χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το παρασκήνιο του Eurogroup, είπε ότι 15 λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ το αντικατέστησε με ένα νέο κείμενο. «Αυτό αποσκοπούσε στο να μας εξωθήσει σε συμφωνία», επισήμανε και πρόσθεσε ότι αυτό το δεύτερο κείμενο εξειδίκευε τα μέτρα που θα έπρεπε να υιοθετήσει η κυβέρνηση. «Μας ζητούσαν, εκτός από την πέμπτη αξιολόγηση που δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, να προχωρήσουμε μέτρα όπως αποκρατικοποιήσεις. Αυτό είναι απόδειξη ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την Ελλάδα παίζοντας με τον μέλλον της Ευρώπης. Αυτό το κλίμα δεν αντιστοιχεί στο κλίμα που συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής. Εμείς καλούμε όλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Να προστατέψουν τη σταθερότητα στην ήδη ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε, βάζοντας στη συζήτηση και τη γεωπολιτική διάσταση. Επανέλαβε, δε, ότι «θέλουμε λύση και όχι ρήξη», ενώ είπε ότι το κλίμα της δήθεν ομοφωνίας των 18 στο Eurogroup, ότι θέλουν να εφαρμοστεί το Μνημόνιο, σε καμιά περίπτωση δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό πολιτικό κλίμα και άφησε αιχμές για τον ρόλο της Γερμανίας, χωρίς να την κατονομάσει, και για τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού, λέγοντας ότι «το Eurogroup λειτουργεί ως συμβούλιο 18 χωρών, που στο τέλος αποφασίζουν ό,τι θέλει η μία».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει θα δοθεί από τις πολιτικές ηγεσίες και όχι από τεχνοκράτες. «Μπορεί να υπάρξει λύση, αρκεί να θέλουν να υπάρξει λύση», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τελεσίγραφα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε λύση που θα συντηρεί με κάποιο τρόπο το Μνημόνιο, διότι, πέραν της ανθρωπιστικής κρίσης, έχει οδηγήσει την οικονομία σε πλήρες αδιέξοδο. Επιμένουν, δε, ότι η πρόταση Μοσκοβισί έχει τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία ακόμα και αύριο, εφόσον γίνει κάποια κίνηση επαναφοράς της στο τραπέζι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή