Σύντροφοι του Μπαλτά «έτοιμοι για μάχες» εναντίον του

Σύντροφοι του Μπαλτά «έτοιμοι για μάχες» εναντίον του

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικεία είναι τα πρώτα βέλη κατά του Αριστείδη Μπαλτά. Τον αντιπολιτευτικό αγώνα κατά της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε πρώτη η συνδικαλιστική παράταξη των πανεπιστημιακών στην οποία μέλος είναι ο υπουργός Παιδείας. Μάλιστα, οι ίδιοι πανεπιστημιακοί δηλώνουν «έτοιμοι για νέες μάχες».

Ειδικότερα, η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων, όπως ονομάζεται η παράταξη στην οποία συμπράττουν πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «τα πανεπιστήμια σήμερα βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Υποστελεχωμένα σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με χρηματοδότηση δραματικά κάτω από τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες, με φοιτητική μέριμνα υπό κατάρρευση. Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματικοποίηση, με πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις. Απαιτούνται άμεσα συγκεκριμένα μέτρα, άλλως οι κυβερνητικές δηλώσεις για ουσιαστική στήριξη των πανεπιστημίων θα αποδειχθούν κενές περιεχομένου». Και προσθέτει ότι «ως Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων είμαστε έτοιμοι για νέες μάχες».

Η παράταξη επιτίθεται στην προσπάθεια στήριξης του έργου των Συμβουλίων Ιδρύματος, όπως καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με τη συλλογή υπογραφών για το ψήφισμα με τίτλο «Αυτοδιοίκηση στο Πανεπιστήμιο Τώρα!» στην πλατφόρμα http://www.gopetition.com/petitions. Μάλιστα, χθες, πανεπιστημιακοί-μέλη της πρωτοβουλίας παρέδωσαν στον κ. Μπαλτά το αρχείο των 1.281 υπογραφών που έχουν υπογράψει το ψήφισμα, εκ των οποίων 1.028 πανεπιστημιακών (739 των ιδρυμάτων εσωτερικού και 288 Ελλήνων πανεπιστημιακών του εξωτερικού), καθώς και 254 μη πανεπιστημιακών (ανάμεσά τους πολλοί συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες). Το ψήφισμα αναφέρει ότι «η εξαγγελθείσα, και μάλιστα άμεσα, κατάργηση των Συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν έχει τη συναίνεση των καθηγητών και των καθηγητριών της χώρας. Τα Συμβούλια εκλέχθηκαν με συντριπτική συμμετοχή της κοινότητάς μας και κοσμούνται από διεθνούς κύρους καταξιωμένους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Παρά τον πόλεμο που δέχθηκαν από μειοψηφικά ρεύματα, συμβολίζουν για την πανεπιστημιακή κοινότητα το τέλος του κομματικού εναγκαλισμού των πανεπιστημίων. Παράλληλα, συνάντησαν ευρεία αποδοχή από το κοινωνικό σώμα. Η κυβέρνηση ανήγγειλε την κατάργησή τους χωρίς ίχνος διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερομένους. Η αξιολόγηση του έργου των Συμβουλίων, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα ούτε το μισό της θητείας τους, είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Περιμένουμε η κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση των πανεπιστημιακών δασκάλων».

«Μηδενικό έργο»

Από την πλευρά της, η Συνάντηση, στη χθεσινή ανακοίνωση, υποστηρίζει: «Το πραγματικό έργο βοήθειας των πανεπιστημίων από τα Συμβούλια Ιδρύματος, για όποιον ξέρει στοιχειωδώς τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια, είναι κυριολεκτικά μηδενικό. Οι αγχώδεις προσπάθειες «απολογισμού δράσης», που εμφανίζουν τα Συμβούλια τελευταία, προκαλούν θυμηδία. Ενας διευθυντής τομέα, σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο και οπουδήποτε στην Ελλάδα, θα είχε να παρουσιάσει περισσότερα! Αντίθετα, διέπρεψαν ως μηχανισμοί ελέγχου των πανεπιστημίων και προώθησης μιας πολιτικής που τα βύθιζε στην παρακμή. Συναίνεσαν ουσιαστικά στην κυβέρνηση όταν αυτή διέλυε τους διοικητικούς μηχανισμούς των πανεπιστημίων με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις». Και προσθέτει: «Τα Συμβούλια Ιδρύματος πρέπει να καταργηθούν άμεσα, ως πρώτο βήμα για τον εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων».

Τέλος, για σήμερα φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (φοιτητική νεολαία του ΚΚΕ) θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας (στις 12 το μεσημέρι), ενώ έχουν εξαγγείλει αντίστοιχο συλλαλητήριο αύριο την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή