Μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη ρευστότητα

Μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη ρευστότητα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξάλειψη της «δημιουργικής ασάφειας» που διατρέχει τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου είναι, πέραν της εξασφάλισης ρευστότητας, η βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Η πενταμερής συνάντηση εξελίσσεται, τελικά, σε επταμερή, καθώς, πέραν του Ελληνα πρωθυπουργού, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, έχει ήδη γίνει συζήτηση για έκτακτη συνάντηση των χωρών της Ευρωζώνης, σε περίπτωση «ναυαγίου» της συνάντησης.

Η Αθήνα συνειδητοποίησε τις προηγούμενες ημέρες, κατά την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στη χώρα μας, ότι το εύρημα της «δημιουργικής ασάφειας», για το οποίο πριν από μερικές εβδομάδες χαιρόταν, λειτουργεί ως τροχοπέδη. Ειδικότερα, ενώ η κυβέρνηση είχε αξιολογήσει ως θετικό στοιχείο τις μάλλον «αφαιρετικές» διατυπώσεις στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, θεωρώντας ότι της επιτρέπουν να περάσει πιο εύκολα τη συμφωνία στο εσωτερικό ακροατήριο, τελικά βρέθηκε στη δυσχερή θέση να μην μπορεί να εμποδίσει μια διαφορετική ανάγνωση και ερμηνεία του κειμένου από τους εταίρους. Στο Μαξίμου είδαν με δυσφορία τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων να αξιοποιούν τη «δημιουργική ασάφεια», προκειμένου να επαναφέρουν διαρκώς το ζήτημα συνέχισης και ολοκλήρωσης του μνημονίου. Οσο κι αν θεωρούν ότι πρόκειται για κακόβουλη κίνηση που εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα, αναγνωρίζουν, πλέον, ότι θα πρέπει να φύγουν από τη μέση τα επίμαχα σημεία, που επιτρέπουν τη διαρκή επαναφορά της συζήτησης στην ολοκλήρωση του μνημονίου.

«Για εμάς είναι πολύ κρίσιμο να ξεκαθαρίσει στην αυριανή συνάντηση ότι έχουμε φύγει τελείως από την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και από το μνημόνιο. Οτι τα ζητήματα αυτά δεν υπάρχουν στο τραπέζι ούτε οι όποιες απαιτήσεις απορρέουν από αυτά» αναφέρει στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, με «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, καθώς έχει πλέον καταστεί κοινός τόπος ότι, χωρίς σχετικές δεσμεύσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί χρηματοδοτική ανάσα. Πέραν των προτάσεων που κατά καιρούς έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά, ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στις Βρυξέλλες για να ακούσει και προτάσεις των εταίρων για το τι θα επιθυμούσαν να δουν να υλοποιείται το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, έκανε σχετική αναφορά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στα ν/σ που έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει στη Βουλή, αλλά «βεβαίως, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, στον διάλογο, στις αντιπροτάσεις από παντού, μέσα στη χώρα και έξω». Πληροφορίες από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφέρουν, πάντως, ότι οι εταίροι θα επιμείνουν να περάσουν από τη Βουλή άμεσα οι όποιες δεσμεύσεις συμφωνηθούν.

Εναντι της δέσμευσης επί της άμεσης προώθησης συγκεκριμένων μέτρων – μεταρρυθμίσεων, η Αθήνα ζητεί να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης, με χρηματοδοτική «ανάσα» ύψους τουλάχιστον 3 δισ., μέσω της ΕΚΤ, που θα μπορούσε να δώσει την έγκρισή της στην Αθήνα για έκδοση ομολόγων. Το ιδανικό για την κυβέρνηση θα ήταν η εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ή μέρους της. Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, ωστόσο, γνωρίζουν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τις συνεννοήσεις και τις διαπραγματεύσεις να πελαγοδρομούν στη «δημιουργική ασάφεια», κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αναμένεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή