Διεκόπη ξανά η δίκη της Χρυσής Αυγής

Διεκόπη ξανά η δίκη της Χρυσής Αυγής

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μήνες μετά την έναρξή της, η δίκη της Χρυσής Αυγής αναλώνεται σε διαδικαστικά θέματα με συνεχείς ενστάσεις και εντάσεις, που χθες οδήγησαν σε νέα διακοπή της και σε αποχώρηση της πολιτικής αγωγής (συνήγοροι των θυμάτων).

Η αποχώρησή τους υπήρξε απότοκος ενστάσεως που υποβλήθηκε από συνήγορο κατηγορουμένου στελέχους της Χρυσής Αυγής, ο οποίος έβαλε κατά της κατηγορίας για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ζητώντας να κηρυχθεί απαράδεκτη ως προς το συγκεκριμένο αδίκημα η ποινική δίωξη που κυρίως βαρύνει την ηγετική ομάδα της Χ.Α.

Η επιχειρηματολογία του στηρίχθηκε στην άποψη που αποτέλεσε τη βάση και για τη θέση της μειοψηφίας στο βούλευμα παραπομπής στη δίκη, ότι, για να υπάρξει κατηγορία για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πρέπει να προϋπάρχει οικονομικό όφελος, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση των εμπλεκομένων της Χρυσής Αυγής δεν διαφαίνεται. Μάλιστα, για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, επικαλέστηκε και τη Συνθήκη του Παλέρμο, η οποία αποτέλεσε και τη βάση της άποψης της μειοψηφίας που καταγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Ολοκληρώνοντας, πρόσθεσε ότι παραβιάζονται και οι συνταγματικές αρχές που αφορούν στην ελευθερία των πολιτικών κομμάτων, καθώς υπογράμμισε ότι «μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές, αλλά είναι μέλη του ιδίου κόμματος».

Η φράση του αυτή, ότι η εν λόγω κατηγορία ενδιαφέρει, πλην των στελεχών, και κατηγορουμένους «μέλη του κόμματος», ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πολιτική αγωγή, που βρήκε την ευκαιρία να τονίσει ότι «όλοι, ηγετική ομάδα και λοιποί κατηγορούμενοι, έχουν κοινή υπερασπιστική γραμμή». Η απόσυρση της ένστασης δεν στάθηκε ικανή να ηρεμήσουν τα πνεύματα, με αποτέλεσμα η πολιτική αγωγή να αποχωρήσει και το δικαστήριο, που είχε στο μεταξύ διακόψει για να εκδώσει απόφαση επί της ενστάσεως, να διακόψει τη δίκη για την προσεχή Πέμπτη.

Πάντως, από την ακροαματική διαδικασία είναι εμφανής η προσπάθεια των συνηγόρων υπεράσπισης να πείσουν το δικαστήριο ότι η κατηγορία για την εγκληματική οργάνωση δεν στέκει και να αποδυναμώσουν το βαρύ κατηγορητήριο. Η δίκη που αναμένεται να επαναληφθεί την Πέμπτη πρόκειται εκ νέου να αναλωθεί με νέες ενστάσεις που τίθενται από την υπεράσπιση για διάφορα θέματα του κατηγορητηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή