Νέες «φουρνιές» μεταναστών στο Πεδίο του Αρεως

Νέες «φουρνιές» μεταναστών στο Πεδίο του Αρεως

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοιχτό καταυλισμό προσφύγων από το Αφγανιστάν έχει μετατραπεί το Πεδίο του Αρεως, καθώς δεκάδες άτομα καταφθάνουν από τη Μυτιλήνη. Οι σκηνές των προσφύγων ξεκίνησαν να στήνονται στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», και καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Οσοι βρίσκονται στο πάρκο δηλώνουν ότι η μόνη οδηγία που έχουν λάβει προς το παρόν είναι να φαίνονται όσο το δυνατόν λιγότερο οι σκηνές που έχουν στήσει. «Ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση εδώ στην Ελλάδα, δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ, περιμένουμε πότε θα φύγουμε», λένε, χωρίς όμως να δίνουν περισσότερες εξηγήσεις για το πώς σκοπεύουν να φύγουν και προς τα πού θα πάνε. «Πάντως η συνήθης διαδρομή είναι με τρένο Θεσσαλονίκη, μετά Σκόπια, μετά Σερβία, Ουγγαρία και από εκεί βόρεια Ευρώπη. Εχουν μάθει ότι η Ουγγαρία φτιάχνει τείχος και βιάζονται», λέει εθελοντής που βοηθάει σε ΜΚΟ. «Γι’ αυτό και δεν δίνουν καμία σημασία στις δικές μας συμβουλές. Εμπιστεύονται τους συμπατριώτες τους που έχουν ήδη κάνει τη διαδρομή», συμπληρώνει.

Το «από στόμα σε στόμα» είναι ο μόνος δρόμος πληροφόρησης που εμπιστεύονται. Ετσι οι περισσότεροι, φτάνοντας από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά, γνωρίζουν πλέον ότι μπορούν να βρουν πρόχειρο κατάλυμα στο Πεδίο του Αρεως. Μόλις χθες το πρωί οι «παλιοί» που βρίσκονται στο πάρκο από την προηγούμενη Παρασκευή υποδέχτηκαν μια νέα ομάδα προσφύγων από το Αφγανιστάν. Αρκετοί ενήλικες και πολλά παιδιά κάθε ηλικίας, τουλάχιστον 200 άτομα, ζουν πίσω από τα δέντρα του πάρκου. Περίοικοι φέρνουν σάντουιτς και καρπούζια. «Καλύτερα να μη φάνε τα παιδιά», λέει κάποιος από το πλήθος σε σπασμένα αγγλικά.

«Εχουν πρόβλημα από το νερό και πήγαμε πολλά στο νοσοκομείο», εξηγεί ο εκπρόσωπος από τη ΜΚΟ.

«Ισορροπία τρόμου»

«Εχει βρεθεί μια ισορροπία αλλά είναι ισορροπία τρόμου. Ως δήμος κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, αλλά οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι. Ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, γιατί τα πράγματα συμβαίνουν στην Αθήνα και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Ομως το πρόβλημα μας ξεπερνά, δίνουμε απλώς παυσίπονα. Η αρμοδιότητα ανήκει στην κυβέρνηση, και αν δεν εμφανιστεί σύντομα το υπουργείο με ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο να δώσει μια γενική κατεύθυνση, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα», λέει ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.

Από την πλευρά της αυτοδιοίκησης έχει προταθεί η ίδρυση ενός κέντρου πρώτης υποδοχής, ώστε να δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στους πληθυσμούς που φτάνουν.

Από την άλλη ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις. Κάτοικοι του 6ου Διαμερισμάτος (πλατεία Βικτωρίας) εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα, ζητώντας να φύγουν οι μετανάστες που βρίσκονται στην πλατεία. Με ανοικτή επιστολή τους προς την αναπληρώτρια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου κάνουν λόγο για μετανάστες που εισέρχονται παράνομα και καταλαμβάνουν πάρκα και πλατείες, και «επαγγελματίες αλληλέγγυους», και καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και τον δήμαρχο Αθηναίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή