Αιτήματα για εισαγωγές έως 100.000 ευρώ ημερησίως θα εγκρίνουν οι τράπεζες

Αιτήματα για εισαγωγές έως 100.000 ευρώ ημερησίως θα εγκρίνουν οι τράπεζες

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περιορισμό των απωλειών που έχουν προκαλέσει τα capital controls στην αγορά, καθώς και τη σταδιακή επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας η οποία είχε σχεδόν αδρανήσει λόγω της έλλειψης πρώτων υλών ή πλησίαζε απειλητικά σε αυτό το σημείο επιχειρούν κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες θα είναι αυτές που θα εγκρίνουν αιτήματα για εισαγωγές από το εξωτερικό αξίας έως 100.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη και ανά τράπεζα, πλαφόν που μέχρι τώρα ήταν ανεπισήμως στα 50.000 ευρώ, ενώ μελετώνται και άλλα μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων. Με τον τζίρο πάντως στις επιχειρήσεις να έχει υποχωρήσει μεσοσταθμικά κατά 40% και τις απώλειες να υπολογίζονται σε 1,1 δισ. ευρώ την εβδομάδα, η αγορά ζητεί λύσεις το ταχύτερο δυνατό, ειδικά σε ό,τι αφορά την εισαγωγή πρώτων υλών, ενώ και η ίδια καλείται να προσαρμοστεί γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

«Τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά. Τις επόμενες δέκα μέρες θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί. Σήμερα είμαστε ήδη από πλευράς εγκρίσεων, πολύ κοντά στις μηνιαίες εισαγωγές, που η ελληνική οικονομία έκανε προ της επιβολής των capital Controls. Αρα σε συνολικό επίπεδο δεν απέχουμε πολύ από το πώς λειτουργούσε η οικονομία πριν από τα capital controls» υποστήριξε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του με αντικείμενο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Θ. Φέσσας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κ. Μίχαλος, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γ. Βερνίκος, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) κ. Γιάννης Παναγόπουλος.

Σύμφωνα με την ΤτΕ η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών από τις 29 Ιουνίου, πρώτη ημέρα επιβολής των capital controls, έως και τις 23 Ιουλίου είχε εγκρίνει αιτήματα συνολικής αξίας 1,58 δισ. ευρώ, ποσό λιγότερο από το ήμισυ περίπου της αξίας των εισαγωγών που πραγματοποιεί η Ελλάδα σε μηνιαία βάση και που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 3,7 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι η ελληνική οικονομία έχει πολύ μικρό βαθμό αυτάρκειας, περίπου 20%, κάτι που σημαίνει ότι περίπου το 80% των πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων είναι εισαγόμενα. Ας σημειωθεί δε ότι οι εγκρίσεις ύψους 1,58 δισ. ευρώ στις οποίες αναφέρεται η ΤτΕ δεν αφορούν όλες αιτήματα για εισαγωγές προϊόντων.

Ο κ. Στουρνάρας αντέκρουσε τους ισχυρισμούς περί καθυστερήσεων στην έγκριση των αιτημάτων, ενώ τόνισε ότι με την αύξηση του ορίου έγκρισης συναλλαγών από τις τράπεζες στα 100.000 ευρώ θα καλύπτεται πλέον το 70% των αιτημάτων. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία» και προανήγγειλε την κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να επιτρέπονται για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα έως 50.000 ευρώ, ενώ τη Δευτέρα αναμένουν απάντηση οι επιχειρήσεις στο αίτημά τους για χορήγηση παράτασης στην προθεσμία εξόφλησης των επιταγών. Οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν επίσης web banking ζήτησαν αύξηση του ημερήσιου όρου ανάληψης έτσι ώστε από 1.800 ευρώ μηνιαίως που είναι σήμερα να ανέλθει σε 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών ότι για το επόμενο δεκαήμερο υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα στις τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσα ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι θα αυξηθεί και ο ELA.

Ενα, πάντως, από τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν το επόμενο διάστημα είναι εάν η σχετική «χαλάρωση» στην έγκριση των αιτημάτων για εισαγωγές δεν θα αφορά μόνο τα χρηματικά όρια, αλλά και τα είδη των εισαγόμενων προϊόντων. «Οποιο αίτημα υποβάλλεται είτε στις τράπεζες είτε στην ειδική επιτροπή για τις εισαγωγές ενδυμάτων και υποδημάτων απορρίπτεται εξαρχής. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχισθεί, αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του εν λόγω κλάδου δεν θα έχουν εμπόρευμα τη νέα σεζόν που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Δ. Κωλέττας, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο «Capital Controls και Επιχειρείν». Ο κ. Γ. Ξηρογιάννης από τον ΣΕΒ υποστήριξε ότι η πτώση του τζίρου υπερβαίνει το 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 80%, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η αγορά βρίσκεται μισό κλικ πριν η κατάσταση αυτή παγιωθεί σε ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία». Νωρίτερα, πάντως, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Αντ. Παπαδεράκης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι «οι τράπεζες δεν έκριναν τα διάφορα αιτήματα τυπικά, αλλά με βάση της ρευστότητα που έχουν». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι μέσω της υποβολής αιτημάτων έγινε προσπάθεια σε ορισμένες περιπτώσεις να βγουν παρανόμως στο εξωτερικό χρήματα.

Η χρήση καρτών

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει και στην περίπτωση των capital controls. Οπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Αντ. Παπαδεράκης, η ευρεία χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τις ημέρες αυτές θα είναι η βάση για το μεγάλο στοίχημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου. «Με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους, έτσι ώστε στη συνέχεια να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών» ανέφερε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΕΛΠΕ κ. Δ. Κωλέττα, ενώ πριν από τα capital controls μόλις το 28% των συναλλαγών γινόταν με κάρτες, τώρα πραγματοποιείται το 80%. Οι καταναλωτές στα αστικά κέντρα είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι με αυτή τη μέθοδο πληρωμής, με το ποσοστό που τη χρησιμοποιούν να ανέρχεται στο 70%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην περιφέρεια είναι 30%.

Η χρήση των καρτών έβαλε, επίσης, τις βάσεις για νέες μορφές εμπορίου, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και κυρίως τη μείωση των πληρωμών με αντικαταβολή, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο παρουσιάζει πολλά προβλήματα.

Τα προβλήματα στις συμβατικές συναλλαγές ανέδειξαν επίσης την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, επιχειρήσεις που αρνούνταν έως τώρα να έχουν web banking ή μηχανήματα για να δέχονται κάρτες, αντελήφθησαν έστω και τώρα το μειονέκτημα του ψηφιακού ελλείμματός τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή