Πλήγμα στις χορηγήσεις νέων δανείων και στην ασφαλιστική αγορά

Πλήγμα στις χορηγήσεις νέων δανείων και στην ασφαλιστική αγορά

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανυπαρξία χρηματοδοτήσεων, αλλά και κάθε μορφής επενδυτικής ή αποταμιευτικής δραστηριότητας, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς σε περίοδο capital controls. Η έλλειψη ρευστότητας, που ξεκίνησε ήδη από τα τέλη του 2014 με την προσφυγή των τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ELA και κορυφώθηκε με την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, στερεί από την αγορά κάθε μορφή χρηματοδότησης, ενώ απόλυτη αμηχανία επικρατεί και στο μέτωπο της αποταμίευσης.

Ο ευρύτερος χρηματοοικονομικός κλάδος, με την τραπεζική, τη χρηματιστηριακή και την ασφαλιστική αγορά, πνέει τα λοίσθια, καθώς οι τράπεζες έχουν μετατραπεί σε μηχανισμό διαχείρισης της καθημερινής μιζέριας των επιχειρήσεων, που, για να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και να εισάγουν πρώτες ύλες ή εμπορεύματα, χρειάζονται προηγούμενη έγκριση. Για δάνεια φυσικά ούτε λόγος, αφού η φυγή καταθέσεων και η απόλυτη εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από το ευρωσύστημα έχουν στεγνώσει κάθε ικμάδα ρευστότητας για την αγορά, με τον μεγάλο αδελφό, το Κράτος, να διεκδικεί τον πρώτο λόγο στα χρηματικά διαθέσιμα νοικοκυριών και επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες. Οι καταθέσεις, παρά την επιβολή των capital contols, συνέχισαν να μειώνονται, και το τραπεζικό σύστημα έχασε άλλο 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, προσγειώνοντας τις καταθέσεις στα 121,1 δισ. ευρώ όταν το ιδιωτικό χρέος βρίσκεται στα 205,6 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΤτΕ για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου δείχνουν ολική επαναφορά της αρνητικής ροής χρηματοδότησης, κατά 710 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και 607 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τη διακοπή κάθε χρηματοδοτικής δραστηριότητας την επίμαχη περίοδο. Η αρνητική ροή χρηματοδότησης σημαίνει ότι τα δάνεια που αποπληρώθηκαν ήταν περισσότερα από τις χορηγήσεις, και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου έρχεται να ενισχύσει το σερί της αρνητικής χρηματοδότησης για έξι συνεχή χρόνια. Η χρηματιστηριακή αγορά καταρρέει, και οι απώλειες του 15%, που εμφανίζει το Χ.Α. από το άνοιγμά του στις 3 Αυγούστου, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου σε μια αγορά που το επενδυτικό ενδιαφέρον απουσιάζει και η αβεβαιότητα κυριαρχεί ενόψει των κρίσιμων αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές.

Εγκλωβισμός

Τα ελληνικά χαρτοφυλάκια είναι εγκλωβισμένα, καθώς κάθε ρευστοποίηση, ακόμη και με κόστος, υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls, ενώ με μεγαλύτερη ευελιξία κινούνται τα ξένα κεφάλαια, προχωρώντας σε διορθωτικές κινήσεις ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των Ελλήνων που είναι τοποθετημένοι στο Χ.Α. αυξήθηκε στο 37,9% τον Αύγουστο, από 32,5% τον Ιούνιο, και 30,5% τον Ιανουάριο. Αντίθετα, το ποσοστό των ξένων μειώθηκε στο 57,3% τον Αύγουστο από το 58,4% τον Ιούνιο και 61,1% τον Ιανουάριο. Παράπλευρη και αθόρυβη απώλεια αποτελεί η ασφαλιστική αγορά, που έχει παγώσει στην κυριολεξία, καθώς οι πωλήσεις προϊόντων unit linked ουσιαστικά απαγορεύονται, καθώς θεωρούνται εξαγωγή κεφαλαίου. Αιτία είναι το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των επενδυτικών προϊόντων, γνωστά ως unit linked, είναι συνδεδεμένα με καλάθια μετοχών, ομολόγων ή διαχείρισης διαθεσίμων του εξωτερικού, και η τοποθέτηση χρημάτων σε τέτοιου τύπου καλάθια επενδύσεων είναι πλέον απαγορευτική. Ετσι η συγκεκριμένη αγορά έχει πάψει ουσιαστικά να λειτουργεί από τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής υποχώρησαν κατά 17% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα συμβόλαια συνδεδεμένα με επενδύσεις μειώθηκαν κατά 60%, στα 8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή