Στον ΟΗΕ με το χρέος στην ατζέντα

Στον ΟΗΕ με το χρέος στην ατζέντα

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ενώπιον της ειδικής συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για την ανάπτυξη, αλλά και σε δημόσια συζήτηση στην οποία συμμετείχε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ιδρύματος Κλίντον στη Νέα Υόρκη. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής του κ. Τσίπρα να διεθνοποιήσει το ζήτημα εξασφαλίζοντας την υποστήριξη σημαντικών χωρών εκτός Ευρώπης, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει πιεστικά προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να συναινέσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την Ελλάδα. Αργά χθες το βράδυ συναντήθηκε εξάλλου με τον πρόεδρο της Κίνας, με τον οποίο συμφώνησε στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά. Εδωσε έμφαση στο ελληνικό χρέος και στην ανάγκη αυτό να αναδιαρθρωθεί, δίνοντας μια ευρύτερη, παγκόσμια διάσταση στο ζήτημα και υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή για δάνεια στις ανεπτυγμένες, αν προηγουμένως δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι πρέπει αν εξετασθούν τρόποι ώστε η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του χρέους να συνδεθεί με την ανάπτυξη, που είναι τελικά το ζητούμενο για κάθε κοινωνία και οικονομία.

Τόνισε ότι η εμπειρία στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική, καθώς η χώρα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων: μιας οικονομικής, που δημιουργείται από μια πολιτική λιτότητας, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ αλλά και σε σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Μαύρη Θάλασσα, και μιας προσφυγικής, που εκδηλώνεται με τη μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Επίσης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, με τον οποίο συζήτησαν την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και θα αντιμετωπίζουν τις οργανωμένες πρακτικές στην αγορά, και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γκουρία διεμήνυσε την προθυμία του ΟΟΣΑ να παράσχει τεχνική υποστήριξη στις δράσεις της Αθήνας.

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, που τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κούβα, ενώ αργά χθες το βράδυ επρόκειτο να συναντηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης με τους προέδρους της Αιγύπτου και της Βραζιλίας. Επίσης θα παραβρισκόταν στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει στους επικεφαλής των αποστολών ο πρόεδρος των ΗΠΑ – νωρίτερα, είχαν μία πολύ σύντομη συνομιλία, κατά την οποία ο Μπαράκ Ομπάμα του ευχήθηκε «καλή δουλειά».

Αλλαγές με στόχο επενδύσεις

Στο περιθώριο των παρεμβάσεων και των επαφών του στα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στο Ιδρυμα Κλίντον σε συζήτηση, η οποία μάλιστα προβλήθηκε ζωντανά από το CNN, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με θέμα την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνάντησε «φιλικό περιβάλλον», καθώς η επικρατούσα άποψη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι πως η αυστηρή λιτότητα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Ο ίδιος ο κ. Κλίντον επανειλημμένα εξέφρασε έντονα υποστηρικτικές θέσεις για τη χώρα αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ μιας πιο επεκτατικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Σε ανάλογο πνεύμα είχε προηγηθεί και η παρέμβαση του νομπελίστα οικονομολόγου Τζο Στίγκλιτς σε συζήτηση που είχε νωρίτερα με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, η οποία πρόβαλε ένα αισιόδοξο μήνυμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι πλέον πιο σταθερό, καθώς, όπως σημείωσε, έχει λήξει η αρνητική συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Κλίντον αν οι επενδυτές πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν με ασφάλεια να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι για να συμβεί αυτό πολλά πρέπει να αλλάξουν στους τομείς της φορολογίας, της δικαιοσύνης, όπως και σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία, δράσεις που εκτίμησε ότι θα υλοποιηθούν σύντομα και θα διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων. Υπ’ αυτό το πρίσμα κατέθεσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές του ελληνικού κρατικού μηχανισμού ώστε να καταστεί πιο φιλικός προς την επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι, πέρα από τον τουρισμό, υπάρχουν επίσης μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή