Αυξήσεις στους μισούς δημοσίους υπαλλήλους με το ενιαίο μισθολόγιο

Αυξήσεις στους μισούς δημοσίους υπαλλήλους με το ενιαίο μισθολόγιο

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκ βάθρων αλλαγές επέρχονται αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιανουάριο στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ευνοημένοι των νέων διατάξεων, όσοι αριστεύσουν κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, όσοι καλύπτουν θέσεις ευθύνης και συνεπώς θα λαμβάνουν αυξημένο κατά περίπου 14% το σχετικό επίδομα, όσοι έχουν αυξημένα προσόντα, δηλαδή είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών, αλλά και… όσοι είναι μετακλητοί υπάλληλοι ή ειδικοί σύμβουλοι σε γραφεία υπουργών. Για τους μετακλητούς υπαλλήλους το νέο μισθολόγιο προβλέπει ότι ανεβαίνουν αυτόματα μισθολογικά κλιμάκια, έναντι συναδέλφων τους με αντίστοιχα προσόντα που για να φτάσουν στο ίδιο κλιμάκιο μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 25 χρόνια. Η άμεση ανέλιξη στα κλιμάκια φυσικά έχει και επίδραση στον μισθό όπου παρατηρείται διαφορά περίπου 500 ευρώ. Η επίμαχη διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 9 παρ. 6 του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο, στην οποία αναφέρεται ότι «οι ειδικοί σύμβουλοι των γ.γ. του πρωθυπουργού και των λοιπών μελών της κυβέρνησης εφόσον έχουν διδακτορικό κατατάσσονται στο 17ο κλιμάκιο (σ.σ. από το 19ο), εφόσον είναι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ στο 16ο, εάν έχουν μεταπτυχιακό στο 15ο και οι λοιποί στο 13ο κλιμάκιο. Την ίδια ώρα, νεοδιοριζόμενος υπάλληλος Π.Ε. κατατάσσεται στο 1ο κλιμάκιο. Η εν λόγω διάταξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ωστόσο δεν απεσύρθη κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν στην «Κ» ότι «αυτό ίσχυε πάντα, ωστόσο η διαφορά φάνηκε εντονότερα λόγω των νέων κλιμακίων». Ως προς το ύψος των μισθών, δεν θα υπάρξουν μειώσεις, αντίθετα θα σημειωθούν αυξήσεις από 15 έως 180 ευρώ, οι οποίες θα δοθούν τμηματικά σε ορίζοντα τετραετίας σε 314.000 υπαλλήλους (σ.σ. από τους 567.000 συνολικά), δηλαδή σε πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στο Δημόσιο. Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από το «ξεπάγωμα» των ωριμάνσεων και θα δοθούν αναδρομικά, ωστόσο για να υπάρξει αντιστάθμισμα, λόγω της δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης, αφού γίνει η κατάταξη των υπαλλήλων στα νέα μισθολογικά κλιμάκια, η μισθολογική τους εξέλιξη θα «παγώσει» εκ νέου μέχρι τις αρχές του 2018.

Αποσύνδεση βαθμού από μισθό

Στο νέο μισθολόγιο υπάρχει πλήρης αποσύνδεση του βαθμού από τον μισθό, ενώ η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων γίνεται ανάλογα με την εκπαίδευσή τους. Ειδικότερα, προβλέπονται 13 κλιμάκια για τους Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης υπαλλήλους (Δ.Ε. και Υ.Ε.) και 19 για τους υπαλλήλους Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Τ.Ε. και Π.Ε.). Οι υπάλληλοι Δ.Ε. και Υ.Ε. θα αλλάζουν μισθολογικό κλιμάκιο ανά τριετία, ενώ οι άλλες δύο κατηγορίες εκπαίδευσης θα αλλάζουν κλιμάκιο ανά διετία. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται το ζητούμενο από την τρόικα, «άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας».

Ως προς τους εισαγωγικούς μισθούς, παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή:

• 780 ευρώ για τους Υ.Ε.

• 858 ευρώ για τους Δ.Ε.

• 1.037 ευρώ για τους Τ.Ε. και

• 1.092 ευρώ για τους Π.Ε.

Κάθε φορά που υπάλληλος Υ.Ε. αλλάζει κλιμάκιο, ο μισθός του θα αυξάνεται κατά 43 ευρώ. Για τους Δ.Ε. η αύξηση θα είναι 60 ευρώ, για τους Τ.Ε. 55 ευρώ και για τους Π.Ε. 59 ευρώ. Τα επιδόματα παραμεθορίων περιοχών (σ.σ. υπήρχαν αλλαγές στις διατάξεις οι οποίες τελικώς αποσύρθηκαν), επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς και οικογενειακής παροχής παραμένουν ως έχουν. Ωστόσο αυξάνεται κατά περίπου 14% το επίδομα θέσης ευθύνης. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν ότι θα πρέπει να υπάρξει μισθολογική διαφοροποίηση για όσους έχουν θέσεις ευθύνης. Κατόπιν αυτών, το νέο μισθολόγιο προβλέπει επίδομα 1.000 ευρώ, έναντι 900 για τους γενικούς διευθυντές, επίδομα 450 ευρώ από 400 για τους διευθυντές, 350 ευρώ από 300 για τους υποδιευθυντές και 300 ευρώ από 250 ευρώ για τους τμηματάρχες.

Παράλληλα για όσους υπαλλήλους αριστεύσουν κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης προβλέπεται «προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω αξιολόγησης», δηλαδή μπόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των νέων διατάξεων και κυρίως από τον επανασχεδιασμό των κλιμακίων περίπου το 45% των υπαλλήλων θα δει ονομαστική μείωση αποδοχών. Ωστόσο, οι μισθοί θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, καθώς οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το υπολειπόμενο ποσό ως προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφίζεται με μελλοντική αύξηση του βασικού μισθού του υπαλλήλου λόγω κανονικής (βάσει ετών υπηρεσίας) μισθολογικής εξέλιξης. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το νέο μισθολόγιο αντίθετα με τις εξαγγελίες αναμένεται να επιβαρύνει αντί να ελαφρύνει τον προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή