Καταργείται το κατώτατο όριο υποχρεωτικής διδασκαλίας στα ΑΕΙ

Καταργείται το κατώτατο όριο υποχρεωτικής διδασκαλίας στα ΑΕΙ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απελευθερώνει τις… καταλήψεις στα πανεπιστήμια, ενώ επανέρχεται η διάταξη ότι ένας πανεπιστημιακός για να αποκτήσει θέση διδάσκοντος στο πανεπιστήμιο όπου αποφοίτησε πρέπει να έχει σπουδάσει και σε άλλο ΑΕΙ. Διατάξεις που τινάζουν στον αέρα την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ και τα αφήνουν έωλα στις συντεχνιακές ομάδες και στην εσωστρέφεια. Μάλιστα, η διάταξη περί της διαδρομής εντός ενός και μόνου ΑΕΙ προκαλούν σκωπτικά σχόλια, καθώς όλοι θυμούνται ΠΑΣΟΚογενή πανεπιστημιακό που μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει πάρει πρώτο πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το ίδιο ΑΕΙ και μετά διορίστηκε στο ίδιο ΑΕΙ!

Ειδικότερα, χθες κυκλοφόρησε μια νέα εκδοχή του νομοσχεδίου, στην οποία οι αντιπρυτάνεις εκλέγονται σε κοινό ψηφοδέλτιο με τους πρυτάνεις όπως στον νόμο-πλαίσιο του 1982 (στην προηγούμενη εκδοχή, εκλέγονταν με διαφορετικά ψηφοδέλτια). Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ προχωρεί σε εξόφθαλμα αναχρονιστικές ρυθμίσεις:

• Δίνει ελευθέρας στις καταλήψεις στα ΑΕΙ καθώς καταργεί την υποχρέωση για 13 εβδομάδες υποχρεωτικής διδασκαλίας ως ελάχιστο χρόνο για να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε η διδασκαλία του μαθήματος επαρκώς. Σε αντίθετη περίπτωση, σήμερα το μάθημα «χάνεται» και πρέπει οι φοιτητές να το διδαχθούν εκ νέου σε άλλο εξάμηνο. Με τη νέα ρύθμιση, εάν δεν γίνουν 13 εβδομάδες διδασκαλίας (π.χ. λόγω καταλήψεων) με απόφαση της Συγκλήτου το θέμα μπορεί να ρυθμισθεί και όλα… μέλι γάλα.

• Οι ομότιμοι καθηγητές μπορούν να προφέρουν και στα προπτυχιακά διδακτικό έργο με αιτιολογημένη απόφαση χωρίς αμοιβή. Αυτό συμβαίνει επισήμως για πρώτη φορά στα χρονικά των ΑΕΙ, και οφείλεται στην αδυναμία νέων διορισμών.

• Οσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και έχουν άλλου είδους αμοιβές υποχρεούνται να καταβάλλουν 10% στον ΕΛΚΕ επί του ακαθαρίστου εισοδήματος. Η μη καταβολή του θεωρείται άλλως πειθαρχικό παράπτωμα.

• Ο υπουργός αποκτά λόγο στα ΑΕΙ καθώς με απόφασή του μπορεί να ρυθμίζει κάθε θέμα που αφορά τις εκλογές μονομελών και συλλογικών οργάνων.

• Η Σύγκλητος φορτώνεται με αρμοδιότητες αλλά και μέλη, με αποτέλεσμα η συνεδρίασή της να είναι δυσλειτουργική, ιδίως στα μεγάλα πανεπιστήμια. Ενδεικτικά, η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών αποτελείται από περίπου 50 άτομα.

Την ίδια στιγμή, ερωτήματα προκαλούν ρυθμίσεις όπως το άρθρο 34 παράγραφος 9β. Ιδού τι λέει: «Το σύνολο των πράξεων καθώς και οι δαπάνες που έχουν διενεργηθεί από τους ΕΛΚΕ των ΑΕΙ, από τα Ειδικά Νομικά Πρόσωπα (Εταιρείες) για την αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας των ΑΕΙ, και από τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των πανεπιστημίων, καθώς και για την εν γένει επίτευξη των σκοπών τους, μέχρι την έκδοση του παρόντος, θεωρούνται νόμιμες». Για ποιο λόγο η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί νόμιμο το σύνολο των πράξεων; Δεν υπάρχει ελεγκτική διαδικασία;

Επίσης, με άρθρο του ν/σ κυρώνονται οι αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών επί θητείας στον πρυτανικό θώκο του νυν υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη για τις εκλογές καθηγητών. Ποιος ο λόγος της κύρωσης; Κάποια εκλογή έγινε κατά παράβαση νόμου;

Από την άλλη, η σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ αντιμετώπισε θετικά τις θέσεις της κ. Αναγνωστοπούλου για μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή την ενοποίηση του χώρου ανώτατης εκπαίδευσης. Επίσης, θεωρεί ότι με άμεση νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να κατοχυρωθεί η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ αναφέρουν ότι το 2016 εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά για τη λειτουργία των ιδρυμάτων τους, λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, η οποία ξεπέρασε σε περικοπή το 75% των προϋπολογισμών του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή