Διπλάσιοι εγκλωβισμένοι μέσα σε πέντε ημέρες

Διπλάσιοι εγκλωβισμένοι μέσα σε πέντε ημέρες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 26.000 έχει ανέβει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ τις 10.000 έχουν φτάσει εκείνοι που βρίσκονται στην Ειδομένη. Μόλις πέντε ημέρες μετά την απόφαση των Σκοπίων να επιτρέπουν καθημερινά τη διέλευση μόνο λίγων δεκάδων ατόμων, διπλασιάστηκε ο αριθμός όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, εφόσον οι ροές στα νησιά συνεχίζονται αμείωτες. Ενδεικτικά, χθες στη Χίο έφθασαν 360 άτομα και στη Λέσβο 900, ενώ από τα δύο νησιά έφυγε προχθές τα ξημερώματα πλοίο προς την Καβάλα που μετέφερε 1.000 άτομα μεταξύ των οποίων γυναίκες και πολλά ανήλικα, τα οποία μάλιστα ήταν άρρωστα. Στον Πειραιά έφθασαν χθες ακόμα 1.000 άτομα με δύο καράβια από Χίο και Λέσβο οι περισσότεροι και κάποιοι από Κω και Λέρο. Στο λιμάνι, στις εγκαταστάσεις των αφίξεων, χθες παρέμεναν 1.500 άτομα.

Στα δύο κέντρα φιλοξενίας στο Κιλκίς, σε Νέα Καβάλα και Χέρσο έχουν μεταφερθεί 2.282 πρόσφυγες και 2.581, αντίστοιχα, και στα Διαβατά 2.071. Ολο και περισσότερα άτομα συγκεντρώνονται ωστόσο στην Ειδομένη, τα οποία φτάνουν με κάθε μέσο, ελπίζοντας να περάσουν κάποια στιγμή τα σύνορα. Στον καταυλισμό της Υπατης Αρμοστείας, χωρητικότητας 2.000 ατόμων, φιλοξενούνται σε δύσκολες φυσικά συνθήκες 7.000 άτομα, ενώ σκηνές έχουν στηθεί σε όλη τη γύρω περιοχή.

Ενας ακόμα οργανωμένος χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων αναμένεται να ανοίξει σήμερα στην ευρύτερη περιοχή των Θερμοπυλών σε παλαιό ξενοδοχείο που επισκευάστηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χωρητικότητας 400 ατόμων. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, προετοιμάζεται ένα ακόμα ξενοδοχείο στην περιοχή, ενώ έχει οργανωθεί η σίτιση και η φαρμακευτική περίθαλψη όσων θα φιλοξενηθούν.

Στην Αττική, στο Σχιστό φιλοξενούνταν χθες το βράδυ 1.414 άτομα, στον Ελαιώνα 748, περίπου 2.150 στο Ελληνικό (γήπεδο χόκεϊ 1.470 άτομα και μπέιζμπολ 680 άτομα). Στην πλατεία Βικτωρίας χθες το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε δύο ομάδες Αφγανών, όταν έφτασε φορτηγάκι ιδιώτη το οποίο μετέφερε τρόφιμα και ρούχα. Αργότερα, ωστόσο, τα πράγματα ηρέμησαν, ενώ πολύς κόσμος έφυγε από την πλατεία.

Από σήμερα ισχύει η διατίμηση σε σειρά τροφίμων και ποτών (εμφιαλωμένο νερό, τοστ ή σάντουιτς με τυρί, τοστ ή σάντουιτς με γαλοπούλα, γάλα φρέσκο ή μακράς διαρκείας σε συσκευασία ενός λίτρου, τσάι, χυμοί φρούτων κ.ά.) που επέβαλε το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να περιορισθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας σε βάρος μεταναστών και προσφύγων. H διατίμηση εφαρμόζεται όταν τα είδη αυτά πωλούνται σε κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ, ταχυφαγεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα, Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) και λοιπά σημεία πώλησης, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι (ακόμη και στις παράπλευρες οδούς), καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τους Ευζώνους με την Ειδομένη.

Λογαριασμός στην ΤτΕ

Χθες επίσης με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών συστήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός λογαριασμός, στον οποίο θα κατατίθενται ποσά από φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την αρωγή των προσφύγων.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με τη συμμετοχή πιστοποιημένων ΜΚΟ προκειμένου να συντονιστεί το έργο της προσφοράς υγειονομικής κάλυψης στους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή