Στη Δικαιοσύνη στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για παρακράτηση τόκων

Στη Δικαιοσύνη στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για παρακράτηση τόκων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρακρατήσαμε τόκους από τους δανειστές μας και για τον λόγο αυτό μάς κυνηγάνε οι δικαστές στην Ελλάδα». Η δήλωση αυτή ανήκει σε πρώην στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σήμερα διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, επειδή το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων καρπώθηκε τόκους ολίγων ημερών από τα έσοδα που είχε από τις αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο (v. 3986/2011), η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει περιθώριο 10 ημερών να παραδώσει τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα όμως με την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, η παρακράτηση της τοκοφορίας στο ΤΑΙΠΕΔ, έστω και αν αυτή είναι σύννομη, συνιστά κακούργημα υπεξαίρεσης. Με βάση αυτό το σκεπτικό, τώρα κατηγορούνται για υπεξαίρεση οι πρώην πρόεδροι του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος (IBC), Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος (28 ακίνητα, ΟΠΑΠ), ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης (ΙBC, ΟΠΑΠ, 28 ακίνητα) και ο πρώην εντεταλμένος σύμβουλος Ανδρέας Ταπραντζής (ΙBC, ΟΠΑΠ, 28 ακίνητα).

Αν και το κατηγορητήριο δεν τους έχει επιδοθεί επίσημα, τα πρώην στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ενημερώνονται από τον Τύπο σχετικά με τις κινήσεις της Δικαιοσύνης. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι κατηγορίες βαρύνουν τόσο εκτελεστικά όσο και μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Νομικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η εμπλοκή των προέδρων του Δ.Σ. στην υπόθεση δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι το Δ.Σ. δεν έχει καμία εμπλοκή στα καθημερινά καθήκοντα διαχείρισης του Ταμείου. Με την ίδια λογική, τονίζουν οι οι ίδιες πηγές, θα έπρεπε να απαγγελθούν κατηγορίες σε όλα τα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., κάτι που δεν συμβαίνει.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αν κάποιος ζημιώνεται από την πρακτική αυτή του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι δανειστές της χώρας. Θεωρητικά, η χώρα έχει υποχρέωση άμεσης καταβολής των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ για την αποπληρωμή του χρέους. Ετσι, όσο περισσότερο μένουν τα συγκεκριμένα έσοδα σε ελληνικά χέρια, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην υπόθεση, κανένας από τους δανειστές δεν αντέδρασε κατά την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ, που επιτρέπει στη διοίκηση του Ταμείου να παραδίδει τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις εντός 10ημέρου.

Οι διωκόμενοι κάνουν λόγο για μια παράδοξη δίωξη. Οι εισαγγελείς, μη μπορώντας να απαγγείλουν κατηγορίες για απιστία στα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, λόγω προστασίας τους από τον νόμο, κατέφυγαν στο θέμα της καταβολής των τόκων. Επισημαίνουν ακόμη ότι, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ συνιστά Α.Ε. 100% ελεγχόμενη από το Δημόσιο, τους ισολογισμούς του εγκρίνει η γενική συνέλευση, δηλαδή ο υπ. Οικονομικών. Με την ίδια λογική, το Δημόσιο ζημίωσαν και οι πρώην υπ. Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή