Μόνιμες οι ελλείψεις σε 15-20 φάρμακα

Μόνιμες οι ελλείψεις σε 15-20 φάρμακα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πονοκέφαλο» συνεχίζουν να προκαλούν στις υγειονομικές αρχές της χώρας οι ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΟΦ, μόνιμες ελλείψεις καταγράφονται σε περίπου 15-20 φάρμακα, τα οποία μάλιστα είτε είναι μοναδικά, είτε, λόγω της φύσης της πάθησης για την οποία χορηγούνται, δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με άλλα (π.χ. ψυχιατρικά). Τα φάρμακα που λείπουν είναι συγκεκριμένων 2-3 εταιρειών που, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, εάν αποδειχθεί ότι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους ως προς τη διάθεση επαρκούς ποσότητας φαρμάκων τους στην ελληνική αγορά, απειλούνται με κυρώσεις.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ηλίας Γιαννόγλου, ήδη σήμερα έχει κληθεί σε «απολογία» μία εκ των φαρμακευτικών εταιρειών σκευάσματα της οποίας βρίσκονται στον κατάλογο με τις ελλείψεις. Παράλληλα, ο ΕΟΦ, εάν χρειαστεί, θα προβεί και σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών των σκευασμάτων στα οποία καταγράφεται έλλειψη.

Στο θέμα των ελλείψεων αναφέρθηκε χθες και ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές. Ο ίδιος δημοσιοποίησε και λίστα με περίπου 140 φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με καταγγελίες φαρμακοποιών. Ωστόσο, από τον ΕΟΦ η συγκεκριμένη λίστα αμφισβητείται, με το σκεπτικό ότι σε αυτή υπάρχουν και σκευάσματα που έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια ή σκευάσματα που εύκολα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα, οπότε δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ελλείψεις. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, μεταξύ των αιτιών των ελλείψεων είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που είτε γίνονται νομίμως, είτε παρανόμως από ιδιώτες που αγοράζουν από φαρμακεία γνωστά ελλειπτικά φάρμακα για να τα μεταπωλήσουν στο εξωτερικό, όπου οι τιμές τους είναι υψηλότερες.

Επιπλέον, οι ίδιες οι παρασκευάστριες εταιρείες αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά λόγω υπερβολικών μειώσεων στις τιμές τους, ενώ συχνά δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες ως αποτέλεσμα μιας πιo «σφικτής» πολιτικής που ακολουθούν στην Ελλάδα. Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν και «εμπορικές πολιτικές που παρακάμπτουν τις νόμιμες φαρμακαποθήκες και διανέμουν απευθείας τα φάρμακα σε όποιο φαρμακείο δύναται –και δεν είναι πολλά αυτά πλέον– να πληρώσει μετρητοίς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή