Πράγα by locals

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στην ατμοσφαιρική κεντροευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που ερωτεύεται κανείς με την πρώτη ματιά.

Meet Factory

Ke Sklárně 15

Καθημερινά 13.00-02.00

Εισιτήριο 13 €

Ξέρετε τους Sohn, Caribou, Mount Kimbie, Emika, Crystal Fighters;  Ή μήπως τους The Ravenottes, Fink, Ryan Hemsworth και Elliphant; Είναι πολύ γνωστές και δημοφιλείς μπάντες της Πράγας -κάποιες indie και κάποιες με ηλεκτρονικό ήχο- και θα τις δείτε live στο εκκεντρικό Meet Factory. Στην πρόσοψή του έχουν πετάξει άναρχα μπογιές και ακριβώς πάνω από την είσοδό του «κρέμονται» αυτοκίνητα, ενώ η διακόσμηση στο εσωτερικό δίνει μια underground αίσθηση. Εκτός από τον συναυλιακό χώρο, διαθέτει αίθουσα όπου φιλοξενούνται μικρές θεατρικές παραγωγές, καθώς επίσης στούντιο ηχογραφήσεων για νέους καλλιτέχνες. Γι’ αυτόν το λόγο, συνήθως οι συναυλίες πλαισιώνονται από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις έργων τέχνης, παζάρια ή -όπως πρόσφατα- φεστιβάλ κόμικς. Αν κινείστε με μέσα μαζικής μεταφοράς, θα σας εξυπηρετήσει το τραμ για να φτάσετε έως εκεί.  

Anna Niznanska


Εθνική Τεχνoλογική Βιβλιοθήκη

Technická 6, 160 00, Prague 6

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-02.00, Σάββατο 10.00-17.00

Δωρεάν

Διαθέτει περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο βιβλία και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο. Στο εσωτερικό της δεσπόζει ένα υπέροχο μεγάλο αίθριο, από όπου διακρίνονται και τα έξι επίπεδά της. Οι τοίχοι του αιθρίου είναι διακοσμημένοι με περισσότερα από 200 σκίτσα του Ρουμάνου avant-garde καλλιτέχνη και συγγραφέα Dan Perjovschi. Είναι το ιδανικό μέρος για να βιώσει κανείς μια μοναδική ατμόσφαιρα ακαδημαϊκής προσήλωσης και ηρεμίας και να θαυμάσει ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Βρίσκεται μεταξύ των campus διάφορων σχολών και στη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου επικρατεί συνωστισμός. Μέσα στο κτίριο υπάρχει μια μικρή γκαλερί, που κατά καιρούς φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας, αλλά και φοιτητικά πρότζεκτ.

Anna Niznanska


Dos Mundos

Korunní 31

T/+420 731421002

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-19.00, Σάββατο-Κυριακή 12.00-17.00

Εσπρέσο 1 €

Εδώ τα ρουθούνια σας θα γεμίσουν με το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ και θα απολαύσετε αυθεντικά χαρμάνια. Αν δεν ξέρετε τι να διαλέξετε ανάμεσα σε χαρμάνια Αμερικής, Αιθιοπίας ή Ινδονησίας, ζητήστε τη βοήθεια του προσωπικού. Επίσης ζητήστε να σας εξηγήσουν τις διάφορες τεχνικές προετοιμασίας, όπως καφετιέρα με έμβολο, εκχύλιση με Chemex ή κάποια άλλη από τις πολλές που διαθέτουν∙ όχι μόνο θα σας λύσει όλες τις απορίες, αλλά θα βρεθείτε να πίνετε έναν από τους καλύτερους καφέδες που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Και μια συμβουλή: Προτού προσθέσετε γάλα ή ζάχαρη, πιείτε μια γουλιά σκέτο καφέ για να αισθανθείτε την αυθεντική γεύση. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε την ώρα που κόβεται ο καφές ή να να συμμετάσχετε σε κάποιο εργαστήρι γευσιγνωσίας.

Martin Kozel


Divci hrady

Hlubočepská

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Αν θέλετε να δείτε την ομορφιά της Πράγας να απλώνεται στα πόδια σας, δεν έχετε παρά να πάρετε βαθιές ανάσες και να ανεβείτε την απότομη πλαγιά του λόφου Divci Hrady, από όπου θα απολαύσετε πανοραμική θέα όλης της πόλης. Στην περιοχή θα φτάσετε είτε με λεωφορείο (στάση Hlubocepska) είτε με τραμ (στάση Zlichov). Υπάρχει χώρος για χαλάρωση ή για ένα πικνίκ. Και μία ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία: στο λόφο, ο οποίος είναι σκαμμένος με στοές και υπόγεια τούνελ, βρίσκεται η καλύτερα φυλασσόμενη στρατιωτική περιοχή της Τσεχίας. Κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς τη χρησιμότητά της, ενώ θρυλείται ότι ήταν κέντρο έρευνας και κατασκευής βομβών των ναζί και αργότερα αποθήκη εκρηκτικών των κομμουνιστών.  

Tomas Jungwirth


Βοτανικός κήπος

Na Slupi 16

Καθημερινά 10.00-17.00

Δωρεάν

Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης και ανήκει στο τμήμα Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καρόλου. Το καλύτερο είναι ότι η είσοδος είναι δωρεάν, και έτσι μπορείτε να περιηγηθείτε στον κήπο όσο συχνά και για όση ώρα θέλετε και να χαθείτε στην ομορφιά της φύσης – αυτή την εποχή θα σας εντυπωσιάσουν οι ολάνθιστες μανόλιες. Υπάρχουν παγκάκια σε διάφορα σημεία, στον ήλιο και στη σκιά, για μερικές στιγμές ξεκούρασης ή για ένα γρήγορο κολατσιό. Είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσει κανείς, να διαβάσει το βιβλίο του, να ηρεμήσει.

Katerina Kaftanova


Malkovich bar

Βořivojova 100, Praha 2

Τ/+420 721311021

Καθημερινά 17.00-00.00

0,5 lt Μπίρα Zatec 12° 1,50 €

Μπαίνοντας σε αυτό το μπαρ, θα αισθανθείτε σαν να διαβήκατε μόλις την είσοδο ενός διαμερίσματος της δεκαετίας του ’60 – vintage ταπετσαρία, ρετρό έπιπλα, τζαζ μουσική και κεριά. Και, όχι, δεν είναι η ιδέα σας. Το γκαρσόνι, όντως, μοιάζει με τον Τζον Μάλκοβιτς! Δεν πρόκειται για ένα τυπικό μπαρ. Δεν θα βρείτε ούτε μακρύ πάγκο, ούτε ταμπέλες νέον εξωτερικά, γι’ αυτό και θα δυσκολευτείτε ίσως να το εντοπίσετε, ειδικά το χειμώνα. Επίσης απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά η ατμόσφαιρα είναι ζεστή και φιλική και η κάβα του διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από single malts, ρούμι, κοκτέιλ και μπίρα Zatec. Φροντίστε να έχετε πάει χορτάτοι, γιατί δεν σερβίρουν φαγητό, και πάρτε μαζί σας μετρητά, γιατί δεν δέχονται κάρτες.

Martin Kozel


Plavecka polevka

Plavecká 4

Τ/+420 775301610

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-19.30

Σούπα (μεγάλο μπολ) 2 €

Αν και περιορισμένο, το μενού αυτού του μικρού μπιστρό είναι γευστικότατο και οικονομικό. Βρίσκεται στην περιοχή Vyton και το προτιμούν οι γείτονες και οι υπάλληλοι των γειτονικών γραφείων. Καθημερινά σερβίρει τέσσερις σούπες (κάποιες από την παραδοσιακή τσεχική κουζίνα, κάποιες πιο «εξωτικές» και άλλες vegetarian), δύο κυρίως πιάτα (ένα με κρέας και ένα vegetarian) και μια τάρτα κις ή ένα επιδόρπιο. Ολα ανανεώνονται κάθε μέρα. Η σούπα κοστίζει μόλις 2 € και τα κυρίως πιάτα δεν ξεπερνούν τα 3,50 €. Είναι ιδανικό για μεσημεριανό ή για ένα σύντομο κολατσιό, αν σας φέρει ο δρόμος στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, αλλά φροντίστε να το επισκεφτείτε πριν από τις 2 μ.μ., γιατί μετά θα… μείνετε νηστικοί! Το φαγητό γίνεται ανάρπαστο.

Tepan Bartl


Jirak

Náměstí Jiřího z Poděbrad

Τετάρτη και Παρασκευή 08.00-18.00, Σάββατο 08.00-14.00

Η πλατεία Jiriho z Podebrad δεν είναι από τις ωραιότερες της πόλης, αλλά σίγουρα είναι ζωντανή και κεφάτη. Αυτό το οφείλει κατά ένα μεγάλο μέρος στο παζάρι των παραγωγών που φιλοξενείται εκεί κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο. Εκείνες ειδικά τις ημέρες μετατρέπεται σε έναν πολύχρωμο καμβά από φρούτα, λαχανικά, βότανα και άλλα τοπικά προϊόντα, όπως κρέας, πίτες, τυριά, ψωμί, ενώ ένα πολύβουο μελίσσι από επισκέπτες -ντόπιους και τουρίστες- κάνει τις αγορές του ή απλώς απολαμβάνει τη βόλτα ανάμεσα στο πλήθος. Συχνά το ρυθμό δίνει ζωντανή μουσική από καλλιτέχνες του δρόμου, ενώ διοργανώνονται γαστρονομικά events, όπως γευσιγνωσίες ή μικρά παζάρια βοτάνων, μελιού κ.λπ.

Stepan Bartl


Standard Cafe

Karolíny Světlé 23

Τ/+420 606606806

Καθημερινά 10.00-01.00

0,5 lt Μπίρα Bernard 1,20 €

Μια μικρή και φιλική καφετέρια για όσους έχουν βαρεθεί τα καλογυαλισμένα, πολυτελή καφέ με την καθωσπρέπει πελατεία. Πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι συνήθως είναι ασφυκτικά γεμάτο με χαρούμενους πελάτες και καπνό από τσιγάρα, αλλά σερβίρει καλό καφέ, κρασί και μπίρα, σε χαμηλές τιμές. Το προσωπικό είναι ευγενικό και ο χώρος σφύζει από ζωή. Αν πεινάσετε, δοκιμάστε τη σούπα ημέρας, μια σπιτική τάρτα κις ή ψητό τυρί καμαμπέρ με ντιπ από κόκκινες πιπεριές. Δέχονται μόνο μετρητά.

Tomas Jungwirth

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή