Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, συνεχίζοντας την αποχή από τα καθήκοντά τους αντιδρώντας στο ασφαλιστικό αλλά και στο φορολογικό νομοσχέδιο, εμφανίζονται οι δικηγόροι της χώρας. Η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου 2016 και αναμένεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο πλαίσιο χορήγησης αδειών έως τις 17 Ιουνίου. Από τις 18 του μηνός η αποχή θα λάβει τη μορφή στοχευμένων δράσεων.

Με απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι θα εξακολουθήσουν να απέχουν από διοικητικές, φορολογικές, τελωνειακές υποθέσεις και όσες υποθέσεις έχουν αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις, εφόσον υπάρχει ολικώς ή μερικώς αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα ή υφίσταται προσωρινή διαταγή ή απόφαση επί αναστολής. Παράλληλα, θα απέχουν από ποινικές υποθέσεις φορολογικού, τελωνειακού και κοινωνικοασφαλιστικού αντικειμένου, δεν θα εκδικάζουν το κύριο ένδικο βοήθημα στις υποθέσεις του ΚΕΔΕ εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία, δεν θα εκδικάζουν το κύριο ένδικο βοήθημα ή μέσο στις υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους τραπεζών ή εταιρειών διαχείρισης και απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία, και τέλος θα απέχουν από τις δίκες όπου φορείς κοινωνικής ασφάλισης και ΕΟΠΥΥ είναι ενάγοντες.

Επίσης, η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αποφάσισε τη συμμετοχή των δικηγόρων στην άσκηση ένδικων μέσων κατά διοικητικών πράξεων που πρόκειται να εκδοθούν κατ’ εφαρμογήν του ασφαλιστικού νόμου, καθώς και την αποχή των έμμισθων δικηγόρων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου.

Οι δικηγόροι αντιδρούν τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ειδικότερα, ζητούν αυτοτέλεια του Ταμείου Επιστημόνων-Ελευθέρων Επαγγελματιών-Αυτοαπασχολουμένων, κατάθεση αναλογιστικής μελέτης και ελάφρυνση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, ζητούν να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του φορολογητέου εισοδήματός τους, να καθιερωθεί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και να προβλεφθούν ευνοϊκές διατάξεις για τους νέους, έως 5 ετών, δικηγόρους καθώς και για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Η πολύμηνη αποχή και κατ’ επέκταση η μη διεξαγωγή δικών, πέρα από την απίστευτη ταλαιπωρία για τους πολίτες, συνεπάγεται και μειωμένα έως ανύπαρκτα έσοδα για τους ίδιους τους δικηγόρους, μέρος των οποίων επιθυμεί να επιστρέψει στην εργασία του.

Χαρακτηριστικές είναι οι προσφυγές στο ΣτΕ (συζητήθηκαν στην ολομέλεια) των Π.Κ. και Α.Ξ., οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η αποχή επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τους δημιουργεί οικονομική βλάβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή