Αναμένεται δεύτερο κύμα γρίπης

Αναμένεται δεύτερο κύμα γρίπης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπ’ ατμόν για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί και δεύτερο επιδημικό κύμα γρίπης βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές της χώρας μας. Το πρώτο κύμα ξεκίνησε αρχές του Δεκεμβρίου, σχεδόν τρεις εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο έξαρσης της γρίπης (2015-2016), και, σύμφωνα με τις ενδείξεις από το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυτήν τη στιγμή έχει ήδη φθάσει στο υψηλότερο σημείο του και δείχνει σημάδια εξασθένησης. Ωστόσο, οι ειδικοί επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, ακριβώς επειδή η γρίπη φέτος ξεκίνησε σχετικά νωρίς, να υπάρξει το επόμενο διάστημα και δεύτερο κύμα, πιθανότατα με την επικράτηση διαφορετικού στελέχους γρίπης.

Στο τωρινό κύμα γρίπης ο υπότυπος που επικρατεί είναι ο Α (Η3Ν2) και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πλήττει με μεγαλύτερη ένταση τους ηλικιωμένους. Το φετινό εμβόλιο γρίπης που κυκλοφόρησε τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας καλύπτει και τον συγκεκριμένο υπότυπο, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι σε άτομα μεγάλης ηλικίας έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, γεγονός που έκανε τους ειδικούς επιστήμονες να συστήνουν ειδικά εφέτος αντιγριπικό εμβολιασμό και σε άτομα που ζουν με ηλικιωμένους ως ασπίδα επιπλέον προστασίας έναντι της γρίπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσταση του αντιγριπικού εμβολίου (δηλαδή από ποιους υπότυπους γρίπης θα προστατεύει) ορίζεται κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εκτός από το εμβόλιο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας, υπάρχουν και άλλες δύο κατηγορίες αντιγριπικών εμβολίων: ένα που παρέχει προστασία έναντι τεσσάρων στελεχών γρίπης (αυτό που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα παρέχει προστασία έναντι τριών στελεχών) και ένα εμβόλιο με μεγαλύτερη ποσότητα αντιγόνου για να παρέχει ισχυρότερη προστασία σε ηλικιωμένα άτομα. Αυτή η δεύτερη κατηγορία εμβολίων κυκλοφορεί μόνο στις ΗΠΑ και σε μικρές ποσότητες.

Αυτήν τη στιγμή, αντιγριπικό εμβόλιο δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά –εξαντλήθηκε νωρίς– και οι ειδικοί εστιάζουν πλέον στην ανάγκη έγκαιρης χορήγησης αντιιικών φαρμάκων σε ηλικιωμένα άτομα και άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση αμέσως με την εκδήλωση συμπτωμάτων γρίπης. Αντιιικά φάρμακα θα πρέπει να χορηγούν οι γιατροί και στις άλλες ομάδες πληθυσμού στην περίπτωση εκδήλωσης σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

Πάντως, και φέτος η γρίπη έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, λόγω αυξημένης ζήτησης. Εως τις 29 Ιανουαρίου, χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω σοβαρών επιπλοκών της γρίπης 156 άτομα (104 άνδρες και 52 γυναίκες) με μέση ηλικία τα 68,1 έτη, ενώ 12 ασθενείς –σοβαρά περιστατικά γρίπης με μέση ηλικία 83,5 έτη– νοσηλεύθηκαν εκτός ΜΕΘ. Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (147) ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 34. Από την αρχή της φετινής επιδημίας έως τις 29 Ιανουαρίου, δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, 36 θάνατοι λόγω γρίπης. Πρόκειται για 21 άνδρες και 15 γυναίκες με μέση ηλικία τα 74,4 έτη, που στη συντριπτική πλειονότητά τους (35 από τα 36) ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός. Μόλις επτά, όμως, ήταν εμβολιασμένοι. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ενδέχεται ο πραγματικός αριθμός των θανάτων λόγω γρίπης να είναι υψηλότερος, καθώς ειδικά όταν πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα όπου συνυπάρχουν σοβαρές παθήσεις είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές αίτιο θανάτου. Πιο πρόσφατα δεδομένα για τα σοβαρά περιστατικά και τους θανάτους από γρίπη αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή