ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοπανάκια κοκκινιστά με πένες

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Πουλερικά, Ζυμαρικά / Ρύζι, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Πένες, Καρότο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 10΄

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 12 κοπανάκια κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα (το κάτω μέρος από το μπούτι κοτόπουλου. Τα βρίσκουμε σε δισκάκια στα κρεοπωλεία των σούπερ μάρκετ, αλλά τα ζητάμε και από όλα τα κρεοπωλεία)
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 τρυφερά κλωνάρια σέλερι, χωρίς τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 250 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, με το χυμό τους, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, κοπανισμένο
  • 500 γρ. πένες ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας (όπως ριγκατόνι κ.ά.)
  • τα φύλλα από 4 - 5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κοπανάκια, τα πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν παντού από το αλεύρι.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κοπανάκια για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και στην ίδια κατσαρόλα απλώνουμε τα καρότα, το σέλερι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε τα κοπανάκια πάνω από τα λαχανικά, το ένα δίπλα στο άλλο, στριμωχτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματάκια, το κρασί, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το θυμάρι και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με το μείγμα τα κοπανάκια και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κοπανάκια πολύ καλά και να μελώσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκορπίζουμε το μαϊντανό.

Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζουμε και τα μοιράζουμε στα πιάτα.

Βάζουμε από πάνω τα κοπανάκια και τη σάλτσα με τα λαχανικά και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Τι πίνουμε
Ενα ωραίο φρέσκο Αγιωργίτικο, κόκκινο ή ροζέ.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ