180 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για προσφυγικό

180 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για προσφυγικό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1,5 δισ. ευρώ έχει φθάσει η συνολική οικονομική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης από τις μαζικές αφίξεις στα ελληνικά νησιά το 2015. Πάντως, περίπου το 1/3 αυτών των χρημάτων που προέρχονται από διάφορα «χρηματοδοτικά εργαλεία», όπως αποκαλούνται τα προγράμματα της Ε.Ε., δεν έχει ακόμα εκταμιευθεί είτε γιατί πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που λήγουν το 2020 είτε γιατί υπήρξε καθυστέρηση στον προγραμματισμό από την ελληνική πλευρά κυρίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική προβλεπόμενη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ήταν σημαντικά χαμηλότερη. Λόγω του μεγέθους της κρίσης, στη συνέχεια, κυρίως μέσω του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια, έχουν διατεθεί 605,3 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ενεργοποιήθηκε το 2016 για πρώτη φορά για κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η κυβέρνηση τότε είχε αντιδράσει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια προβλεπόταν να διατεθούν κυρίως μέσω ΜΚΟ.

Χθες, ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και το 2018 με το ποσό των 180 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά τη στέγαση των αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα και την παροχή χρηματικής βοήθειας για τη σίτιση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, θα δημιουργηθούν 27.000 θέσεις στέγασης κυρίως σε αστικές περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων θα είναι σε πόλεις και κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αντιθέτως, στα νησιά, όπου οι αφίξεις αιτούντων άσυλο συνεχίζονται –μέσα στον Μάρτιο έφθασαν σχεδόν 2.000 άτομα από την Τουρκία, τα οποία (με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας) θα παραμείνουν στα hotspots, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες– προβλέπεται ότι θα αναλογούν μόνο 2.000 θέσεις σε διαμερίσματα. Κι αυτό με τη λογική ότι η πλειονότητα των αιτούντων που φτάνουν στα νησιά, με βάση την κοινή δήλωση (Μάρτιος 2016), θα πρέπει να επιστρέφει στην Τουρκία. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Στυλιανίδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, «πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε. για το προσφυγικό, γιατί είναι το βασικό εργαλείο διαχείρισης της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης και εξασφαλίζει και την Ελλάδα».

Τη συνέχιση της χρηματοδότησης είχε ζητήσει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα πλέον θα συμμετέχουν, ως διαχειριστές της χρηματοδότησης, πολλοί δήμοι, ενώ έως τώρα ο βασικός εταίρος του προγράμματος ήταν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ερώτηση που αφορά την κυβερνητική ανεπάρκεια στη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή