ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντονής για Σκοπιανό: Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Σκοπιανό

«Θα μιλήσω για μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης, για μια μεγάλη και συνολική επιτυχία. Δεν θα μιλήσω για νίκες και ήττες, δεν θα μιλήσω για νικητές και ηττημένους, διότι σε μια τέτοια προσπάθεια, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχουν ηττημένοι και νικητές. Υπάρχει μια σοβαρή υπεύθυνη στάση να λήξει μια εκκρεμότητα 25 ετών», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για το θέμα της συμφωνίας της Ελλάδας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό.

«Θεωρώ ότι το πλαίσιο το οποίο θέτει η συμφωνία είναι απολύτως θετικό για τη χώρα, υπό την έννοια ότι πλέον έχουμε μια σύνθετη ονομασία», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής και συνέχισε: «Αυτή η ονομασία ισχύει έναντι όλων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της γείτονος χώρας. Γίνονται αλλαγές στο Σύνταγμα και με τον τρόπο αυτό απαλείφονται οι αλυτρωτικές αναφορές και το βασικότερο όλων που έχει να κάνει με την ψυχή και το φρόνημα του ελληνικού λαού, είναι ότι δεν τίθεται θέμα πλέον διεκδίκησης της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας».

«Θέλω να αναφερθώ στο όνομα και θέλω να πω τούτο: Δεν αναφερόμαστε σε μια ανώνυμη χώρα, της οποίας το όνομα ψάχνουμε για να αποδώσουμε. Αυτή η χώρα έχει όνομα και ποιό είναι το όνομά της; Το όνομα που έχει αποδεχτεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δηλαδή “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Είναι μια σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία” και τον έχει αποδεχτεί η Ελλάδα εδώ και χρόνια. Δεν νομίζω ότι κανένας θα πει ότι δεν ισχύει αυτό που λέω. Πολύ δε, χειρότερα είναι τα πράγματα για το όνομα με το οποίο την έχουν αναγνωρίσει 140 και πλέον χώρες διεθνώς ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Και να υπενθυμίσω κάτι που είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ότι εάν δεν βρούμε λύση στη σύνθετη ονομασία, τότε σε αυτή τη χώρα θα μείνει μόνο το όνομα “Μακεδονία”, το οποίο από μόνο του, το καταλαβαίνει ο καθένας, δημιουργεί έναν αλυτρωτικό χώρο για να κινηθεί μία εθνικιστική και ακροδεξιά πτέρυγα στα Σκόπια.

Θεωρείτε δε, τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων με δηλώσεις του, μίλησε για παράδοση στους Έλληνες και ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία; Γιατί υπήρξε αυτή η δήλωση; Αυτά είναι πράγματα τα οποία πρέπει να μας προβληματίσουν και αυτούς οι οποίοι σήμερα επιδίδονται σε μια ακραία ρητορική για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα πρέπει να τους κάνουν σοφότερους. Δεν το βλέπω, όμως, είναι αλήθεια», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ