Πόλωση και εντάσεις αναμένει η Ν.Δ.

Πόλωση και εντάσεις αναμένει η Ν.Δ.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προμηνύονται ακραία πολιτικά φαινόμενα, και μάλιστα πολύ σύντομα, παρά την αναγκαστική ανακωχή και την καταλλαγή που επιβάλλει η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η κυβέρνηση φρόντισε ήδη να εκτοξεύσει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές, σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει τη συζήτηση από τις πυρκαγιές, αξιοποιώντας ξαναζεσταμένα, αλλά εξόχως εμπρηστικά, fake news και εκβιαστικά υπονοούμενα.

Πρόκειται για την επαναληπτική διοχέτευση στην επικαιρότητα της παλαιάς θεωρίας συνωμοσίας που συνδέει τη μετάθεση καθηγήτριας από το Κολλέγιο Αθηνών με τη σύλληψη από την ίδια καθηγήτρια του υιού του κ. Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει σε διαγώνισμα, αλλά και την αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» περί «οδηγιών» ανώτατων κυβερνητικών κέντρων προς τους λοχαγούς και τα trolls του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης «θα κάτσει στο σκαμνί». Οι εν λόγω «οδηγίες» διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση, αλλά στο σημερινό κλίμα οι διαψεύσεις συνήθως ενισχύουν την αξιοπιστία των κάθε λογής αποκαλύψεων. Αλλωστε κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό εικασίες ότι προετοιμάζεται κάποιου είδους μεθόδευση εναντίον του αντιπροέδρου της Ν.Δ. που θα εκδηλωθεί στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά την επανεμφάνιση του ζητήματος για τον υιό του κ. Σαμαρά, μια υπόθεση που ανήκε στο συνολικό «μπουκέτο fake news» που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 για να φθείρει την τότε κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός αντέδρασε άμεσα με εξώδικα προς τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτό και τον εκδότη του Documento Κ. Βαξεβάνη. Τους κατηγορεί ότι εξακολουθούν να διακινούν ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς που έχουν απορριφθεί από τη Δικαιοσύνη με την απόφαση 1790/2015. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική αλητεία», ενώ με ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα η Ν.Δ. απέδωσε στην κυβέρνηση «λασπολογία» και «άθλιες πρακτικές». Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στους χαρακτηρισμούς με τον βαρύτερο δυνατό τρόπο υπογραμμίζοντας ότι «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Το συμπέρασμα είναι ότι το διχαστικό σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί» που λάνσαρε ο κ. Τσίπρας το 2014 εξακολουθεί να χάσκει στον πολιτικό λόγο και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για ακραία σύγκρουση, με αφετηρία τη λήξη του προγράμματος στήριξης σε λιγότερο από μία εβδομάδα, στις 20 Αυγούστου.

Εν τούτω Καρανίκα

Προφανώς είναι ενδεικτική της νευρικότητας, της επιθετικότητας, αλλά και της προεκλογικής τακτικής που προκρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου η μάλλον ασυνάρτητη χθεσινή ανάρτηση του συμβούλου στρατηγικής του πρωθυπουργού, Ν. Καρανίκα, με την οποία επιχειρεί να συνδέσει τη Ν.Δ. με την «πρεζεμπορία», τους «φοροφυγάδες» και τους «ταγματασφαλίτες».

Πέρα από την τρικυμία των social media, η πικρή αλήθεια των ημερών που ασφαλώς γνωρίζει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η λήξη του προγράμματος έγινε εφικτή χάρη στην κυβερνητική αποδοχή της ελάχιστης δυνατής αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους και της μονιμοποίησης της λιτότητας για άλλα 40 χρόνια(!), την ίδια ώρα που η άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί προληπτική γραμμή χρηματοδότησης επιβάλλει δυσχερείς συνθήκες στη λειτουργία των τραπεζών. Ομως η αλήθεια αυτή είναι βέβαιο ότι θα πνιγεί μέσα στους πανηγυρισμούς για το «τέλος του μνημονίου», που ωστόσο προβλέπονται συγκρατημένοι καθώς οι νεκροί στο Μάτι διαρκώς αυξάνονται (ανήλθαν στους 95).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή