Κατ’ οίκον διαπαιδαγώγηση για 35.000 βρέφη και νήπια

Κατ’ οίκον διαπαιδαγώγηση για 35.000 βρέφη και νήπια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάζεται σχεδόν να διπλασιαστεί ο αριθμός των δημοτικών παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα, προκειμένου κάθε νήπιο να μπορεί να εξασφαλίσει μια θέση, όπως δικαιούται. Αυτό προκύπτει από τη δήλωση – παραδοχή του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Δημήτρη Καρέλα ότι φέτος αναμένεται να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών 35.000 νήπια. Στόχος του υπουργείου είναι «να δημιουργηθούν συνολικά 5.000 παιδικοί σταθμοί, από τους 3.000 που υπάρχουν σήμερα», προσέθεσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σοβαρό έλλειμμα θέσεων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς επιδεινώθηκε φέτος, παρότι σε συνολικά 183 δήμους τα τετράχρονα νήπια θα φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία. Θεωρητικά, έτσι θα απελευθερώνονταν αρκετές θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, κάτι που, ωστόσο, στην πράξη δεν συνέβη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), τα τετράχρονα που εντάχθηκαν στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση (διετές νηπιαγωγείο) φέτος είναι 3.000-3.200, εφόσον το μέτρο της υποχρεωτικής φοίτησης ίσχυσε σε 183 δήμους, η πλειονότητα των οποίων είναι μικροί σε πληθυσμό. Επιπλέον, κάθε χρόνο οι αιτήσεις για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αυξάνονται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικά, το 2015 κατατέθηκαν 122.000 αιτήσεις για την ένταξη βρεφών και νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω «επιδότησης» ΕΣΠΑ με την εφαρμογή του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Το 2018 ο αριθμός των αιτήσεων έφθασε τις 161.000.

Είναι φανερό ότι υπάρχουν σαφώς πολύ λιγότερες θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς από όσες χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες των οικογενειών. «Γενικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα λέγαμε ότι υπάρχει επάρκεια. Ομως, σε πολλά άλλα αστικά κέντρα, όπως στις πρωτεύουσες των νομών στην Κρήτη, στην Πάτρα, αλλά και στις μικρότερες περιοχές, υπάρχει έλλειψη θέσεων. Συνολικά θα λέγαμε ότι η κατανομή των δημοτικών παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα είναι άνιση», λέει στην «Κ» ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ. Ετσι σε πολλές περιοχές οι θέσεις δεν επαρκούν. Πέρυσι, ενώ δόθηκαν σε γονείς 118.000 vouchers με χρήματα από την ΕΕΤΑΑ, προκειμένου τα παιδιά τους να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τελικά χρησιμοποιήθηκαν 106.000. «Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς δεν βρήκαν θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που ήθελαν. Γιατί, βέβαια, αν μένεις στους Αμπελοκήπους και υπάρχει θέση σε σταθμό στα Πατήσια, δεν μπορείς να εξυπηρετηθείς», προσθέτει ο κ.Γκοτσόπουλος.

Το υπουργείο Εργασίας μέσω προγράμματος χρηματοδοτεί με 75.000 ευρώ τη δημιουργία δύο τμημάτων ανά δήμο σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα οποία όμως πρέπει να δημιουργηθούν σε ήδη υπάρχοντα κτίρια. Χαρακτηριστικό της ζήτησης είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση 120 δήμοι από τους 325. Το πρόγραμμα, μάλιστα, έλαβε παράταση, και έτσι οι δήμοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου. «Τα καινούργια τμήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως το τέλος του χρόνου και έτσι έστω με κάποια καθυστέρηση να εξυπηρετηθούν περισσότερες οικογένειες», τονίζει ο κ. Γκοτσόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή