Επεισόδια αμαύρωσαν την επέτειο Γρηγορόπουλου

Επεισόδια αμαύρωσαν την επέτειο Γρηγορόπουλου

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν χθες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τόσο στη διάρκεια των μαθητικών συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν νωρίς το μεσημέρι όσο και μετά την ολοκλήρωση των απογευματινών διαδηλώσεων, ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν οδοφράγματα, επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς των ΜΑΤ και προκάλεσαν φθορές σε πεζοδρόμια, στάσεις λεωφορείων, φωτεινούς σηματοδότες και, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, σε εργοτάξιο του μετρό κοντά στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

«Ειδικά» οχήματα

Μόνη διαφοροποίηση, σε όσα μονότονα επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια, είναι η αλλαγή στρατηγικής της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα η απόφαση να χρησιμοποιηθούν όχι ένα, αλλά τρία υδροβόλα οχήματα για την καταστολή των επεισοδίων. Η σταδιακή αλλαγή τακτικής και ενεργοποίηση των «ειδικών» οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. έγινε αρχικά ορατή στα επεισόδια για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όταν ο επονομαζόμενος «Αίαντας» έκανε ρίψεις νερού στην κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου, στην οδό Πατησίων. Η χρήση του κρίθηκε επιτυχημένη, και χθες οι επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. επιστράτευσαν και δεύτερη «αύρα», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται τα υδροβόλα οχήματα. Η μία κατευθύνθηκε στην οδό Στουρνάρη, καταστρέφοντας πύρινο οδόφραγμα που οι κουκουλοφόροι είχαν στήσει κάθετα στο οδόστρωμα, και η δεύτερη στην οδό Τοσίτσα. Με αυτόν τον τρόπο οι αστυνομικοί περιόρισαν το πεδίο δράσης των αντιεξουσιαστών «εγκλωβίζοντάς» τους στην πλατεία Εξαρχείων.

Τα βραδινά επεισόδια στην Αθήνα ξέσπασαν στις 8 μ.μ., αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ειρηνικής πορείας περίπου 2.000 ατόμων στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Οι περίπου 300 αναρχικοί που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια δεν πήραν μέρος στη διαδήλωση. Αντίθετα, παρέμειναν στα Εξάρχεια και έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούσαν στην πλατεία. Οι πρώτες ρίψεις μολότοφ έγιναν στην οδό Στουρνάρη και λίγο αργότερα δεύτερη εστία επεισοδίων ξέσπασε στην οδό Τοσίτσα, επιταχύνοντας την ενεργοποίηση των «ειδικών» οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Λίγο μετά τις 9 μ.μ., διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν έφοδο στην πλατεία και προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές, ενώ νεαροί ανέβηκαν στις ταράτσες των γύρω πολυκατοικιών και πετούσαν από εκεί αντικείμενα και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς. Επεισόδια με ρίψεις μολότοφ (συνολικά υπολογίζεται ότι έπεσαν πολλές δεκάδες) μαίνονταν μέχρι αργά χθες στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα, με τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου. Μάλιστα, γύρω στις 10 μ.μ., αντιεξουσιαστές ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ για να παραλάβει πολίτη από την πλατεία Εξαρχείων, όπως και έγινε. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με τραύμα στο πόδι στον «Ευαγγελισμό». Επίσης, τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί, ο ένας στο πόδι και ο δεύτερος υπέστη κάταγμα από φωτοβολίδα ευθείας βολής.

Το μεσημέρι, μικρής έκτασης συγκρούσεις μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών σημειώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο περιθώριο της πορείας στην οποία πήραν μέρος 1.000 άτομα. Περίπου 100 νεαροί με βαριοπούλες έσπασαν μάρμαρα, φανάρια, στάσεις λεωφορείων και πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς, που τους απώθησαν με χρήση δακρυγόνων. Μέχρι τις βραδινές ώρες χθες η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε 66 προσαγωγές και 13 συλλήψεις, ενώ τέσσερα αυτοκίνητα είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Στη Θεσσαλονίκη, επεισόδια σημειώθηκαν τόσο στη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου το μεσημέρι όσο και κατά τις απογευματινές ώρες, με επίκεντρο τη Θεολογική και τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Κουκουλοφόροι έκαναν επιθέσεις με πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι οι μπαχαλάκηδες πήραν από εργοτάξιο του μετρό κάγκελα, ξύλα, ακόμα και μία χημική τουαλέτα, τα οποία χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν οδοφράγματα, ενώ στο σημείο ξέσπασε φωτιά. Νωρίτερα πάντως, με ηλεκτρονική επιστολή στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, η πρυτανεία του ΑΠΘ είχε ανακοινώσει έκτακτα μέτρα προφύλαξης, όπως το κλείσιμο του φοιτητικού αναγνωστηρίου της κεντρικής βιβλιοθήκης, ενώ έκλεισαν και οι καγκελόπορτες της περίφραξης προς τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αμύνης και Εγνατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή