Κάν’ το όπως ο… Giannis

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσημέρι Σαββάτου στις ανηφόρες της Λαμπρινής. Ο χαρακτηριστικός ήχος της μπάλας του μπάσκετ που σκάει, διακόπτει τη φασαρία της γειτονικής λαϊκής αγοράς και προσκαλεί να πλησιάσεις. Τα δύο περιφραγμένα γήπεδα είναι γεμάτα από έφηβα κορίτσια που ασκούνται στην ντρίπλα και στο μπάσιμο στο καλάθι. Αυτό το τελευταίο είναι διακοσμημένο, στο ταμπλό του, με πολύχρωμα αυτοκόλλητα στο μεγαλύτερο από τα οποία διαβάζεις «Antetokounbros». Η ίδια επιγραφή, μαζί με δεκάδες άλλες που προτρέπουν «δούλεψε σκληρά», «να ονειρεύεσαι», «μην τα παρατάς ποτέ», «είμαστε όλοι αδέλφια» κ.ά. είναι σταμπαρισμένη με γκράφιτι σε όλους τους γύρω τοίχους. Από κάτι τέτοια γήπεδα, πιθανότατα χειρότερης ποιότητας, ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, σημερινός MVP στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου. Οπως είναι φανερό, τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του δεν έχουν ξεχάσει…

Η «Ακαδημία Αντετοκούνμπο», που ιδρύθηκε φέτος και μετρά ήδη μερικές εβδομάδες λειτουργίας, αποτελεί μια πιο μόνιμη προέκταση των καλοκαιρινών μπασκετικών γιορτών που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης και τα αδέλφια του σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με τη συνεργασία του Eurohoops. Μπασκετικός οργανισμός με διαφορετικά παρακλάδια (ενημέρωση, ακαδημία κ.ά.), το τελευταίο έχει αναλάβει να κάνει πράξη το καινούργιο πρότζεκτ. «Ηδη με τα καλοκαιρινά “Antetokounbros” έχει δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης με τα αδέλφια. Γενικώς τους ενδιαφέρει οτιδήποτε συνδέεται με το όνομά τους, να γίνεται σωστά και προστατευμένα. Στην Ακαδημία, το μπάσκετ αποτελεί απλά αφορμή. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά μαζί τους και να βγουν όλα κερδισμένα, όχι στο μπάσκετ αλλά στη ζωή», σημειώνει ο εκ των επικεφαλής του Eurohoops, Νίκος Βαρλάς.

Ο ίδιος διατηρεί εδώ και χρόνια φιλική σχέση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μου επαναλαμβάνει αυτό που και ο ίδιος ο Ελληνας σταρ έχει δηλώσει: «Για τον Γιάννη, η κοινωνική κληρονομιά που θα αφήσει, είναι πιο σημαντική από την μπασκετική». Τα 100 παιδιά της Ακαδημίας, που θα προπονούνται μέχρι το καλοκαίρι στα γήπεδα της Λαμπρινής και των Αμπελοκήπων (το πρόγραμμα είναι διετές), επιλέχθηκαν με κοινωνικά κριτήρια και προέρχονται κατά κανόνα από ευπαθείς ομάδες – αρκετά φτάνουν στο γήπεδο με πούλμαν, από δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Τα κορίτσια που είδαμε από κοντά το περασμένο Σάββατο κατάγονταν από χώρες της Αφρικής, τη Συρία, το Ιράν, την υπόλοιπη Ασία, φυσικά και την Ελλάδα. Πόσο εύκολο είναι όμως να λειτουργήσει όλο αυτό το πολυπολιτισμικό μείγμα;

«Υπάρχει σεβασμός»

Κάν’ το όπως ο… Giannis-1

Τα κορίτσια που συναντήσαμε στη Λαμπρινή κατάγονταν από χώρες της Αφρικής, τη Συρία, το Ιράν, φυσικά και την Ελλάδα. «Στόχος είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους», λέει ο επικεφαλής του μπασκετικού οργανισμού Eurohoops, Νίκος Βαρλάς. EUROHOOPS

«Για να πω την αλήθεια περίμενα περισσότερες δυσκολίες λόγω γλώσσας, έλλειψης πειθαρχίας κ.τ.λ.· τα παιδιά όμως είναι πολύ συγκεντρωμένα και κυρίως χαρούμενα που βρίσκονται εδώ. Είναι κάπως διαφορετικό από την προπόνηση σε συλλόγους. Εδώ βλέπεις πως υπάρχει πολύς σεβασμός, νιώθουν όντως τυχερά που το κάνουν αυτό», μας λέει η αρχιπροπονήτρια της Ακαδημίας, Αναστασία Κωστάκη. Διακεκριμένη πρώην μπασκετμπολίστρια, η Κωστάκη επισημαίνει πως το πιο σπουδαία για αυτά τα παιδιά, που έχουν περάσει δύσκολα, είναι να μπορούν να ονειρεύονται. Η ίδια είναι επίσης υπεύθυνη για την εκπαίδευση νέων προπονητών, οι οποίοι λαμβάνουν επίσης μέρος στο πρόγραμμα. «Για τα κορίτσια μεγάλη σημασία έχει η αυτοπεποίθηση. Αρκετά από αυτά προέρχονται από χώρες όπου η θέση της γυναίκας είναι πιο χαμηλή και πρέπει να μάθουν να στηρίζονται στις δυνάμεις τους», μου λέει στα ελληνικά μια νεαρή προπονήτρια από το Ιράν, η οποία βρίσκεται μόλις έναν χρόνο στη χώρα μας.

Η πολυπολιτισμικότητα λοιπόν λειτουργεί, αρκεί να υπάρχουν αγαθές προθέσεις. Παρ’ όλα αυτά το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως τη συμβολή δύο ακόμα πυλώνων: της Nike και του Ιδρύματος Ωνάση. Η εταιρεία αθλητικών ειδών είναι φανερό πως έχει βρει στο πρόσωπο του Γιάννη τον επόμενο μεγάλο πρεσβευτή της και τον στηρίζει σε κάθε του δραστηριότητα. Το Ιδρυμα από την πλευρά του, που διατηρεί εδώ και χρόνια στενή σχέση με την οικογένεια Αντετοκούνμπο, συμβάλλει διαφορετικά: «Εχουμε βρει κοινό έδαφος πάνω σε αξίες που πρεσβεύουμε τόσο εμείς όσο και η οικογένεια. Ο δικός μας ρόλος είναι πέρα από το μπάσκετ· διοργανώνουμε παράλληλες εκδηλώσεις, εργαστήρια, ομιλίες που στόχο έχουν να εξελίξουν τα παιδιά και να τους δώσουν ευκαιρίες. Εμπρακτα μάλιστα, αφού το Ιδρυμα Ωνάση δίνει τέσσερις υποτροφίες σε παιδιά της Ακαδημίας, ώστε να παρακολουθήσουν καλοκαιρινά μαθήματα στην Αγγλία», επισημαίνει για λογαριασμό του Ιδρύματος ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.

Τα επόμενα βήματα

Υποτροφίες βέβαια υπάρχουν και αθλητικές. Δύο ετήσιες για τα παιδιά, καθώς και μία θέση εργασίας στον Οργανισμό Eurohoops για τους εκπαιδευόμενους προπονητές. Τα παραπάνω, πάντως, φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή. Ολοι οι εμπλεκόμενοι με τους οποίους μιλήσαμε κατέστησαν σαφή την επιθυμία της οικογένειας Αντετοκούνμπο να συνεχίσει να προσφέρει, τόσο σε αθλητικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα. Πιθανότατα από την Ακαδημία δεν θα βγει κάποιος νέος παικταράς του ΝΒΑ, όμως αν κερδίσουμε μερικούς σωστούς ανθρώπους και πολίτες, η ωφέλεια θα είναι ίσως ακόμα μεγαλύτερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή