Κάστερ Σεμένια: «Στη λάθος πλευρά της ιστορίας η παγκόσμια ομοσπονδία»

Κάστερ Σεμένια: «Στη λάθος πλευρά της ιστορίας η παγκόσμια ομοσπονδία»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα έχει ξεσηκώσει στους φίλους του κλασικού αθλητισμού η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας (CAS), σύμφωνα με την οποία, απερρίφθη η έφεση της Νοτιοαφρικανής Κάστερ Σεμένια κατά του κανόνα για υπερανδρογονικές αθλήτριες. Η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητισμού χαιρέτισε την απόφαση αλλά υπάρχουν πολλές αντιδράσεις ενώ η «χρυσή» Ολυμπιονίκης δήλωσε η παγκόσμια ομοσπονδία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας και ότι δε θα σταματήσει να μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητριών.    

Σύμφωνα με την απόφαση του CAS, οι αθλήτριες με υψηλό φυσικό επίπεδο τεστοστερόνης έπρεπε να λαμβάνουν φάρμακα για να την μειώσουν. Η δύο φορές Ολυμπιονίκης των 800μ. κατέθεσε έφεση τον περασμένο Μάιο, αφού το CAS έκρινε ότι οι κανονισμοί της World Athletics ήταν απαραίτητοι γι΄ αθλητές με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη (DSD) σε αγώνες από 400μ. έως ένα μίλι (σ.σ. 1.609 μέτρα), προκειμένου εξασφαλιστεί δίκαιος ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κανονισμό, από τον Απρίλιο του 2018, οι «υπερανδρογονικές» γυναίκες, με «διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη», όπως η «χρυσή» Ολυμπιονίκης, θα έπρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 5 nmol/L με φάρμακα για να συμμετάσχουν στις διεθνείς διοργανώσεις. Η Σεμένια Κάστερ ύστερα από την απόφαση του CAS δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, η World Athletics (σ.σ. πρώην IAAF) αγωνίσθηκε για την παροχή ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια που αθλούνται, σήμερα και στο μέλλον. Είμαστε λοιπόν, ικανοποιημένοι με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας, με την οποία επιβεβαιώθηκε ότι ο κανονισμός μας σχετικά με τους αθλητές DSD είναι νόμιμος και αναλογικός», αναφέρεται στην ανακοίνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Η Σεμένια Κάστερ από την πλευρά της δήλωσε απογοητευμένη και τόνισε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. «Είμαι πολύ απογοητευμένη με αυτή την απόφαση, αλλά αρνούμαι να επιτρέψω στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου να μου χορηγήσει φάρμακα, ή να με εμποδίσει να είμαι αυτή που είμαι», δήλωσε η Σεμένια, μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας.   «Ο αποκλεισμός γυναικών αθλητριών ή το να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας, αποκλειστικά λόγω των φυσικών δυνατοτήτων μας, βάζει την Παγκόσμια Ομοσπονδία στη λάθος πλευρά της ιστορίας», δήλωσε η Νοτιοαφρικανή πρωταθλήτρια.   

«Θα συνεχίσω να μάχομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητριών, τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου, μέχρι όλες να μπορούμε να τρέξουμε ελεύθερες, όπως γεννηθήκαμε. Ξέρω ότι αυτό είναι το σωστό και θα κάνω ό,τι μπορώ για να προστατεύσω τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα νεαρά κορίτσια οπουδήποτε», δήλωσε η «χρυσή» Ολυμπιονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή