ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Lockdown: Τα μέτρα και οι εξαιρέσεις για τον αθλητισμό

lockdown-ta-metra-kai-oi-exaireseis-gia-ton-athlitismo-561147997

Οι εξαιρέσεις που θα υπάρξουν σε κάθε άθλημα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του, σε ότι αφορά τη γενική αναστολή λειτουργίας και χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιτίας των νέων μέτρων ενάντια στην πανδημία, αποσαφηνίστηκαν στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η ΚΥΑ θα ισχύει μέχρι τέλος του Νοεμβρίου, και, σύμφωνα με αυτή, θα επιτρέπεται η χρήση ανοικτών εγκαταστάσεων μέχρι τρία άτομα, στον στίβο θα μπορούν να προπονούνται έως 60 αθλητές ενώ αναμένεται να εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα χρήσεως των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπόνηση και για αγώνες και για άλλα ομαδικά αθλήματα (βόλεϊ, πόλο κλπ.). Στον επαγγελματικό αθλητισμό (Σούπερ Λιγκ, Μπάσκετ Λιγκ κλπ.) δεν έχει μπει «λουκέτο» και οι διοργανώσεις διεξάγονται κανονικά.

Στο μεταξύ, λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου η προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ, κάτι που έχει ως συνέπεια και την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για τις αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών. Έτσι, οι εκλογές θα μπορούν να διεξαχθούν μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2021.

Όσα προβλέπονται για τον αθλητισμό σύμφωνα με την ΚΥΑ   

Η Κοινή Απόφαση, λοιπόν, των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα:

* «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020» προβλέπει τα εξής για τις αθλητικές δραστηριότητες:

Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

1) Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:

* στίβος (έως 60 άτομα συνολικά εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης)

* κολύμβηση (αποκλειστικά σε ανοικτά κολυμβητήρια, έως τρία άτομα ανά διαδρομή)

* αντισφαίριση,

* σκοποβολή,

* τοξοβολία,

* ιστιοπλοΐα,

* κωπηλασία,

* κανόε καγιάκ,

* θαλάσσιο σκι,

* ποδηλασία,

* γκολφ,

* ιππασία,

* μηχανοκίνητος αθλητισμός,

* ορειβασία/αναρρίχηση,

> Περαιτέρω λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/component/co ntent/article/278-covid/2981- covid19-sports)

2) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν:

*στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League),

*στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης (Basket League),

* στους ευρωπαϊκούς αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, Euroleague, FIBA),

* εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, ομαδικών αθλημάτων που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης είναι δυνατή μόνο εφόσον οι ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου, από διαπιστευμένα εργαστήρια.

3) Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

* Περαιτέρω οδηγίες, υγειονομικά? πρωτοκόλλα για προπονήσεις και αγώνες, όπως αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού? (https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981- covid19-sports)

4) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για την ολοκλήρωση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων που είναι σε εξέλιξη κατά τη δημοσίευση της παρούσας, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

5) Λειτουργία και χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον:

* έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Επιπλέον, απαγορεύεται η  παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Διευκρινίζονται τα εξής:

Α. Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών και για άλλα εγχώρια πρωταθλήματα ή/και διεθνείς διοργανώσεις, των οποίων οι ομάδες θα καταθέσουν και θα εγκριθεί υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Β. Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα και της προετοιμασίας αθλητών για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα οποία πρόκειται να διεξαχθούν έως και τον Απρίλιο του 2021, με ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης των αντιστοίχων Ομοσπονδιών τους.