Μίλτος Τεντόγλου-Ολυμπιακοί Αγώνες: Ένα χρυσό μετάλλιο, έτσι για την… «αλητεία» – Από το παρκούρ στην κορυφή του ολυμπιακού βάθρου

Μίλτος Τεντόγλου-Ολυμπιακοί Αγώνες: Ένα χρυσό μετάλλιο, έτσι για την… «αλητεία» – Από το παρκούρ στην κορυφή του ολυμπιακού βάθρου

Πέταξε στα 8,41 μ. πήρε την ελληνική σημαία, πήγε στο σημείο της εξέδρας όπου καθόταν η ελληνική αποστολή, τους έκλεισε το μάτι και τους είπε με ερωτηματικό ύφος «αλητεία;». Αυτός είναι ο Μίλτος Τεντόγλου. Σταρ σε… ρυθμούς αντιστάρ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέταξε στα 8,41 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πήρε την ελληνική σημαία, πήγε στο σημείο της εξέδρας όπου καθόταν η ελληνική αποστολή, τους έκλεισε το μάτι και τους είπε με ερωτηματικό ύφος «αλητεία;». Αυτός είναι ο Μίλτος Τεντόγλου. Σταρ σε… ρυθμούς αντιστάρ.  

⇒ Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακοί Αγώνες: Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Μίλτος Τεντόγλου (βίντεο)

Ο Μίλτος Τεντόγλου μυήθηκε στον αθλητισμό μέσα από το παρκούρ και έμαθε από νωρίς να ξεπερνάει τα εμπόδια. Στην φιλοσοφία του παρκούρ για τον αθλητή δεν υπάρχουν όρια. Το ίδιο και στην καριέρα του Μίλτου Τεντόγλου. Ούτε εκεί υπάρχουν όρια. Αρκεί, σε αυτό το τόσο επίπονο αγώνισμα, να αντέξουν τα γόνατα.  

Ο πρωταθλητής από τα Γρεβενα ήταν μόλις 20 ετών όταν «υποχρέωσε» τον ευρωπαϊκό στίβο να υποκλιθεί στο ταλέντο του στην κατηγορία των ανδρών. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και δικαίωσε την επιμονή του πρώτου προπονητή του Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος του ζήτησε να εγκαταλείψει την «τέχνη της φυγής», το παρκούρ, για τον στίβο.  

Βέβαια, η πρώτη δικαίωση είχε έρθει το 2016 όταν ο, τότε, 17χρονος Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε δευτεραθλητής κόσμου στην ηλικιακή του κατηγορία. Στη συνέχεια, έγινε ο μικρότερος Ελληνας αθλητής στίβου που μετείχε σε Ολυμπιακούς. «Εκείνη τη χρονιά αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με το μήκος. Είπα στον εαυτό μου ότι “το ’χω”. Στο Ρίο έβλεπα τα ινδάλματά μου και σκεφτόμουν πόσο θα ήθελα να τα φτάσω. Ακόμη έχω πολύ… δρόμο», είχε δηλώσει το 2018 στην «Καθημερινή», και αυτό τον «δρόμο» για να τον διαβεί χρειάστηκε να περάσουν μόνο τρία χρόνια. Μέσα σε αυτά όμως τα τρία χρόνια πρόσθεσε το αστέρι του στον γαλαξία του παγκόσμιου στίβου και στο Τόκιο ήταν και αυτός ένα ίνδαλμα μέσα στα ινδάλματα.  

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μίλτος Τεντόγλου στην «Κ»: Δεν θα μ’ ακούσετε ποτέ να κλαίγομαι

Το 2019 πρόσθεσε στη συλλογή του δύο χρυσά από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (-23 ετών και ανδρών) και το 2021 επιβεβαίωσε –και πάλι- την κυριαρχία του στο ευρωπαϊκό μήκος. Το ατομικό του ρεκόρ είναι στα 8,60, και αποτελεί τη δεύτερη κορυφαία επίδοση στην Ελλάδα. Το πέτυχε στις 26 Μαΐου 2021.   

Ο Μίλτος Τεντόγλου έγινε ο δεύτερος Ελληνας αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στα οριζόντια άλματα. Ο πρώτος ήταν ο Κώστας Τσικλητήρας (1912, Στοκχόλμη, μήκος άνευ φοράς). Ο 23χρονος χάρισε στον ελληνικό στίβο το 30ο ολυμπιακό μετάλλιο.  

Είναι μόλις 23 ετών και σε λίγες ώρες θα ανεβεί στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου σε ένα ιδιαίτερα επίπονο αγώνισμα. Οι φίλοι του στίβου τον χαρακτηρίζουν «αθλητή αγώνων» και ο προπονητής του Γιώργος Πομάσκι «κίλερ». 

«Ζω για τους αγώνες. Με τρελαίνει ο ανταγωνισμός, η ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό με κέρδισε ο στίβος από το παρκούρ. Είναι κάποιοι αγώνες που πας για να… εκτελέσεις και κάποιοι άλλοι, για να διασκεδάσεις», έχει δηλώσει στην «Κ». Στο Τόκιο διασκέδασε και στο τελευταίο άλμα εκτέλεσε. Μένει να δούμε πότε θα είναι η επόμενη «εκτέλεση» και πότε θα ξαναπάει χαμογελαστός στην ελληνική εξέδρα, θα κλείσει το μάτι στους φίλαθλους και θα πει με νόημα «αλητεία;».      

Τελευταίες ειδήσεις

Καύσωνας: Kατά κύματα τα καυτά κύματα – Σήμερα η πιο ζεστή ημέρα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εντυπωσιακή νίκη η εθνική πόλο απέναντι στις ΗΠΑ – Πρωτιά στον όμιλο (βίντεο)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή