Xειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: έναρξη με δυνατά μηνύματα

Xειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: έναρξη με δυνατά μηνύματα

Στη διοργάνωση αναμένεται να πάρουν μέρος 2.900 αθλητές και αθλήτριες από 91 χώρες, όσες και οι χιονονιφάδες που πρωταγωνίστησαν στην τελετή έναρξης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία χιονονιφάδα ταξίδεψε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, στον χρόνο και στην ιστορία των χειμερινών ολυμπιακών διοργανώσεων, έστειλε μήνυμα για ειρήνη, ζήτησε από τον άνθρωπο να προστατευθεί το περιβάλλον και έγινε ο βωμός που μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα φωτίζει τους 24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας. Η τελετή έναρξης υπό την… μπαγκέτα του πολυβραβευμένου Ζανγκ Γιμού ήταν λιτή αλλά εντυπωσιακή και η «Φωλιά του Πουλιού» έγινε το πρώτο στάδιο που φιλοξένησε αντίστοιχη διοργάνωση χειμερινών Ολυμπιακών και ο Κινέζος σκηνοθέτης ο πρώτος θερινής και χειμερινής τελετής έναρξης.

Στη διοργάνωση αναμένεται να πάρουν μέρος 2.900 αθλητές και αθλήτριες από 91 χώρες, όσες και οι χιονονιφάδες που πρωταγωνίστησαν στην τελετή έναρξης και σχημάτισαν την πλεγμένη με κλαδιά ελιάς, μεγάλη χιονονιφάδα-βωμό. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ έκανε έκκληση στους ηγέτες όλου του κόσμου να σεβαστούν την ολυμπιακή εκεχειρία και «να δώσουν στην ειρήνη μια ευκαιρία».

Η «σκηνή» της τελετής έναρξης ήταν μια επιφάνειας 11.600 τ.μ. οθόνη LED υψηλής ευκρίνειας που έμοιαζε με επιφάνεια πάγου, ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε σε κάτι αντίστοιχο η τεχνητή νοημοσύνη της ζωντανής κίνησης. Με λέιζερ και εντυπωσιακούς φωτισμούς πραγματοποιήθηκε ένα σύντομο ταξίδι στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ η πανδημία δεν άφησε τους διοργανωτές να γεμίσουν τις κερκίδες.    

Η ελληνική αποστολή, με σημαιοφόρους τους Απόστολο Αγγελή και Μαρία Ντάνου, μπήκε παραδοσιακά πρώτη στο στάδιο και ακολούθησαν οι υπόλοιπες. Οι μάσκες στα πρόσωπα των αθλητών και των εθελοντών δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους, η οποία έμοιαζε να ζεσταίνει την ατμόσφαιρα των -4 βαθμών που επικρατούσε στη «Φωλιά του Πουλιού».

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν χορωδία από 40 παιδιά τραγούδησε τον ολυμπιακό ύμνο στα ελληνικά. Για να τον μάθουν χρειάστηκαν τρεις μήνες. Την τελετή έναρξης παρακολούθησαν πολλοί ηγέτες χωρών, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.    

Η πρώτη Ελληνίδα που θα αγωνιστεί στη διοργάνωση της Κίνας θα είναι η Μαρία Τσιοβόλου. Η πρωταθλήτρια στο αλπικό σκι θα πάρει μέρος τη Δευτέρα στη γιγαντιαία κατάβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT